Més de 400 persones visiten el refugi antiaeri que protegia Martorell durant la Guerra Civil

1090

Museus de Martorell va obrir del 16 al 19 d’abril el refugi antiaeri situat a la plaça de la Vila que es va construir fa 77 anys per protegir Martorell dels atacs durant la Guerra Civil. Dijous i divendres hi van passar 193 escolars de secundària dels instituts Pompeu Fabra, La Mercè, IE Balmes i CEE El Pontarró. Dissabte i diumenge va romandre obert al públic general amb 265 visites.

Els assistents van gaudir d’una visita al refugi antiaeri i a l’exposició Objectiu Martorell, que fa palesa la necessitat de construir refugis antiaeris durant la Guerra Civil espanyola, incidint en la importància del refugi de la nostra població.

Els bombardejos de l’aviació franquista sobre Barcelona i els nusos ferroviaris i, especialment, els tretze raids aeris que va patir Barcelona entre el 16 i el 18 de març de 1938 van provocar la construcció d’aquesta infraestructura necessària per a la protecció de la població civil davant d’un atac aeri. L’11 de juliol de 1938 es va començar a construir un refugi aprofitant les mines i les grutes que tenien la majoria de cases.

Del refugi antiaeri, se’n conserven actualment uns 35 metres de llargada. Fa 1,20 metres d’amplada i entre 1,80 i 2 metres d’alçada, per la part central; es troba a una profunditat màxima d’uns 8 metres i s’hi accedeix per 27 graons. Està excavat a l’argila, les seves parets es troben reobertes de maons relligats amb petites dosis de ciment, la coberta és de volta de canó i el sòl de terra endurida.

L’any 1990, a conseqüència de les obres de remodelació de la plaça de la Vila, es va localitzar el refugi antiaeri i, atès el seu bon estat de conservació, es va decidir habilitar-ne l’accés per a la visita.