Més d’un centenar de visitants a la jornada de portes obertes al Complex d’Habitatges de la Fundació Arc de Sant Martí

1696
Portes Obertes Fundació Privada Arc de Sant Martí

La Fundació Privada Arc de Sant Martí ha organitzat aquest matí una jornada de portes obertes amb visita guiada al seu Complex d’Habitatges, a què s’han sumat més d’un centenar de persones. L’objectiu ha estat conèixer el dia a dia dels residents, i veure de primera mà l’emplaçament, que està situat al costat del Centre de Dia, al barri del Camí Fondo, i roman actiu des del maig de 2019.

L’edifici compta amb una superfície de 2.000 metres quadrats, en què s’hi han construït 20 habitatges, per a un total de 48 persones amb discapacitat intel·lectual. Els usuaris hi viuen de forma individual o en parella, segons la seva elecció i fomentant la seva autonomia. A més, el complex disposa de zona de serveis, una cuina central i una bugaderia, que conformen un projecte d’inserció laboral.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí, explica que “la jornada de portes obertes és una tradició que repetim cada any perquè les famílies, amics i gent del poble pugui saber com treballem, com viuen els residents, etc. En definitiva, perquè la ciutadania conegui què és el que passa al darrere d’aquesta façana taronja. Avui està obert a tothom qui vulgui venir, en especial als col·laboradors (persones físiques i empreses), que se senten molt implicats”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí

Actualment, l’ocupació del Complex d’Habitatges de la Fundació Privada Arc de Sant Martí roman en un 65% de les places, i compta amb una llista d’espera de 75 persones. Tal com ha afirmat Cadenas, “la Generalitat de Catalunya és qui s’encarrega de la concertació i ocupació de les places, i ho fa en funció de la burocràcia i el pressupost. Per poder accedir a aquest servei, s’ha de tenir una valoració per part de la Generalitat, i a partir d’aquí nosaltres fem una entrevista per saber si la persona s’adapta o no”.

Els horaris de residència són diferents en funció de les necessitats dels usuaris, “hi ha qui s’hi està des de les 17.00 fins a les 9.00h, i els caps de setmana tot el dia, i després hi ha qui té plaça de residència i hi viu 24 hores”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí

El Complex d’Habitatges incorpora també vuit places destinades al projecte RESPIR, que es tracta d’espais que permeten garantir un ingrés amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels cuidadors, proporcionant-los un temps de descans o responent a situacions familiars imprevistes, com pot ser, per exemple, una malaltia.