Més parelles lingüístiques en la 13a edició de la campanya de Voluntariat per la Llengua

1085
Voluntariat per la Llengua

La 13a campanya del Voluntariat per la Llengua (VxL), impulsada pel Servei Local de Català (SLC), ha aconseguit formar 19 parelles lingüístiques, 4 més que l’any passat i 8 més que en fa dos. En total, 34 persones hi participen enguany, un parell d’elles en la modalitat virtual, és a dir, a través de les noves tecnologies.

Ahir dimarts, el SLC va presentar les 19 parelles lingüístiques, en un acte que es va fer a la sala d’actes del Complex Educatiu de Torrent de Llops. A l’acte hi va assistir l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, qui va repartir a voluntaris i aprenents el material de l’edició d’enguany: una llibreta, el nou quadern de la col·lecció Parlem tu i jo i una carpeta amb un punt de llibre, el carnet de participant en el VxL i la llista amb els noms i les adreces dels 35 establiments col·laboradors a Martorell. “Ser establiment col·laborador de la campanya significa que el venedor fa una primera atenció en català encara que percebi que el comprador te dificultats per expressar-s’hi”, ha aclarit Andreu González és el responsable del Servei Local de Català.

Una hora abans de l’acte públic de presentació de les parelles, els voluntaris nous van rebre una sessió de formació sobre el VxL. Per la seva banda, els aprenents nous en van rebre una altra a un quart de set. En acabat, es van aplegar per a la constitució de les parelles.

Un cop fetes les presentacions, l’alcalde Xavier Fonollosa va posar de relleu que “el català és una llengua mitjana, ja que és una de les 100 més parlades del món, però a la qual no obstant li cal un esforç de difusió”, i va subratllar “el paper que té com a eina d’integració social”. L’acte es va cloure amb una foto de grup.

El Voluntariat per la Llengua és “un programa per practicar el català a través de la conversa, basat en la creació de parelles amb un voluntari catalanoparlant i un aprenent que ha començat a parlar la llengua catalana i que hi vol adquirir fluïdesa”, ha recordat González. Els voluntaris i aprenents adquireixen el compromís de destinar un mínim de 10 hores durant 10 setmanes a la llengua oral catalana, cosa que servirà per perdre la vergonya i practicar el català en un context real i distès.