Montserrat Barlam dóna 3.100 euros al Campus Can Ruti per investigar el càncer

728
Donació Montserrat Barlam Institut Tries i Pujol

La martorellenca Montserrat Barlam ha donat a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Campus Can Ruti de Badalona, del qual n’és pacient, 3.100 euros per a la recerca contra el càncer. Bona part del donatiu -3.000 euros- prové de les vendes del seu poemari Records i esperances, i els altres 100, del Premi Vila per a adults que va guanyar el 2021 pel poema Pensaments, inclòs al seu llibre.

El 15 de setembre passat, Barlam va visitar, junt amb seu fill Jordi Raventós, els laboratoris del Campus Can Ruti per tal de lliurar-ne els diners. La Doctora Anna Martínez Cardús, investigadora de B·ARGO-Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), i el Doctor Marc Cucurull, oncòleg i investigador de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), van acompanyar l’escriptora durant la seva visita, on va poder veure en primera persona la recerca que es fa al Campus.

“Tot el que reculli amb aquest llibre va cap al Campus Can Ruti i a la investigació del càncer. Estic contenta perquè ja n’he venut molts, però encara en queden. Hi ha molta gent a Can Ruti que té una part del que jo tinc i que està molt ensorrada. Els intento ajudar a tirar endavant, dir-los que ells poden. Amb aquest llibre vull que agafin una mica de la meva força interior per poder amb qualsevol cosa”, assegura Barlam.

Reproductor d'àudio
Montserrat Barlam, escriptora

Després de De poesies i altres vivències (2014), la martorellenca va esciure Records i esperances (2021) en què la vida esclata en tota la seva magnitud: la terra, el país, la lluita per superar la malaltia, l’amor i les immenses ganes de viure conviuen en uns poemes plens de vitalitat, de força i d’estima als altres.

A Records i esperances l’autora reflexiona sobre la seva vida i la seva experiència amb la malaltia, buscant acompanyar, a través de les seves paraules, d’altres pacients que, com ella, són tractats dia a dia a l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Un llibre “més centrat en la malaltia i en com he estat lluitant per poder tirar endavant. Es parla d’amor, de natura, de l’esport, de la vida. Potser és un llibre molt més madur que el primer, més desprecintat, on transmeto el pes de la malaltia i demostro que es pot seguir lluitant”, apunta l’autora.

Reproductor d'àudio
Montserrat Barlam, escriptora

Montserrat Barlam afirma que hi ha posat tot el cor i que li ha ajudat molt amb la seva malaltia i a ajudar altres pacients amb les seves experiències. Una de les pintures del martorellenc Josep Díaz configura la portada del llibre i el fill de Barlam, Jordi Raventós, li ha fet un cop de mà amb l’edició.