Mor l’escriptor Josep Carol, impulsor del Premi Vila de Martorell

1528

Josep Carol (Martorell, 24 de desembre de 1929) ha mort aquest dissabte als 89 anys d’edat. L’escriptor va ser un dels impulsors i jurat durant tres dècades del Premi Vila de Martorell. Aquest diumenge s’està fent la vetlla al Tanatori de Les Corts (Barcelona), a la qual hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, per traslladar el condol als seus familiars. El funeral se celebrarà demà en la més estricta intimitat.

L’escriptor Josep Carol va néixer a Martorell i, durant la seva infantesa va viure a Viella (Vall d’Aran), a Balaguer i a Súria. L’any 1940 torna a Martorell, on hi viurà fins al 1960, any en què es casa amb la poetessa esparreguerina Montserrat Crusells i es trasllada a Barcelona.

Va estudiar Batxillerat als Salesians de Mataró i d’Horta i el va acabar en una acadèmia a Martorell. L’any 1948 ingressa a la Universitat de Barcelona i es llicencia en Dret, tot i que mai exercirà d’advocat, ja que la seva vocació sempre va ser la d’escriure.

Amb 29 anys guanya el Premi Café Gijón de novel·la curta (1959) per unanimitat del jurat amb l’obra El parador. Aleshores era un dels guardons més prestigiosos de l’Estat, junt amb el Premi Nadal. L’any 1966, amb La riada (Editorial Planeta), obté crítiques excel·lents i gran èxit de vendes.

El regidor de Cultura, Andreu González, ha destacat que “Carol va ser un autor amb una trajectòria en molts gèneres, sobretot, en la novel·la, el relat i l’assaig”. “Va ser un lector voraç i fi, que ens va estimular a alguns autors martorellencs en el conreu de les lletres, amb anotacions als nostres llibres molt perspicaces”.

Andreu González, regidor de Cultura

També va fer de crític literari a La estafeta literaria, va col·laborar a El correo catalán i a les revistes El ciervo i Historia y vida, així com alguns articles a La Vanguardia. Va ser coodirector de la revista literària Azor. Carol va ser membre de l’Asociación Colegial de Escritores, patró de la Fundació Francesc Pujols i membre de la Asociación Internacional de Críticos Literarios.

Impulsor del Premi Vila de Martorell

L’any 1975 van néixer els Premis Vila de Martorell, dels quals en va ser impulsor. Pensats per l’alcalde Santiago León, Carol va ser-ne el president del jurat des de la primera fins a la trentena edició, i és gràcies a la seva ascendència que el certamen ha comptat sempre amb jurats de qualitat: Llorenç Gomis, Joaquim Buxó, Josep Cruset, Cèlia Sànchez-Mústich, Rosa Lentini o Susanna Rafart, ha subratllat el regidor.

Andreu González, regidor de Cultura

El palmarès d’aquest premi compta amb coneguts poetes en català i castellà d’arreu del món. Pel seu historial, categoria del jurat i concurrència, és un dels certàmens literaris municipals més importants.

Homenatge a Carol

El 2009, l’Ajuntament de Martorell li va dedicar el llibre La pasión por la palabra. Homenaje al escritor José Carol, coordinat pel mateix Andreu González i Iván Sánchez. La idea de fer aquesta publicació va sorgir de Francisco Marcos, exmembre del jurat del Premi Vila de Martorell. El volum conté un pròleg de l’exalcalde Salvador Esteve, qui es va implicar personalment perquè el llibre acabés veient la llum.

Andreu González, regidor de Cultura

Hi van participar autors locals com Olegario Rodríguez Casillas, Núria Domènech, Leonardo Urrutia, Sadurní Pons, Àlex Moll, Benet Marcos, Francisco Marcos i Màrius Garcia. Quant als autors no martorellencs, hi van prendre part José Corredor-Matheos i Àlex Susanna, Jesús Lizano i José Luis García Herrera, i altres personalitats de la cultura com ara Montserrat Carol i Roser Bofill.