Museus de Martorell porta el Corpus a l’Enrajolada amb la tradició de l’ou com balla

647

Museus de Martorell rememora la tradició de l’ou com balla amb l’arribada del Corpus, als jardins de l’Enrajolada Casa-Museu Santacana. Petits i grans podran admirar els malabarismes de l’ou sobre un broll d’aigua, el dijous 8 i divendres 9 de juny, de 10.00 a 20.00h, i també el dissabte 10 i diumenge 11 de juny, de 10.30 a 14.00h. Una tradició ornamental en la que ha col·laborat en l’engalanament i decoració la floristeria Més k flors.

“Fins a darrera hora no hem sabut si podríem fer l’ou com balla per les restriccions d’aigua a causa de la sequera”, explica la tècnica de Museus, Yolanda Insa. Al final, es podrà fer “perquè el circuit és tancat i no hi entra aigua de fora, és la de la pròpia font”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

La tradició es vincula al cristianisme i a la festivitat del Corpus. Insa explica que “la figura ovoide s’ha relacionat en l’art amb la vida, l’origen i la creació, i sempre s’ha utilitzat iconogràficament per representar la natura, plantes, flors i el naixement de noves vides”. Tot i així, entronca també amb altres cultures. “Joan Amades descrivia que també als jardins musulmans hi havia brolladors on se solien llançar petites pilotes per distreure la vista i fer-les ballar”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Aquest juny, Museus de Martorell ha programat dues activitats més. El CreArt -cicle mensual d’activitats artístiques per adults- també es relacionarà amb el Corpus amb el taller ‘Vine a crear el teu mandala’ de l’artista Carme Bueno, el dijous 8 de juny, a les 18.00h, a l’Enrajolada.

I el diumenge 11 (12.00h) es farà visita comentada a l’exposició Signes i escriptures. Els assistents s’endinsaran i reflexionaran sobre el paper del signe i l’escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX. Serà a través d’obres de la Col·lecció Suñol Soler, fetes entre el 1972 i l’actualitat per artistes com Robert Llimós, Fina Miralles, Antoni Tàpies, Zush, Ignasi Aballí o Carlos Pazos, entre altres. L’organitzen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Suñol. S’allotjarà al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis fins al 25 de juny i es pot visitar dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h, i dissabtes, diumenges i festius, 10.30 a 14.00h. Tanca el 23 i 24 de juny.

D’altra banda, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna es pot veure fins diumenge 11 de juny Caput aut navis. A cara o creu. Una exposició referida als jocs més populars en l’antiguitat i que ha arribat fins avui, amb 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, i adaptada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. Les últimes oportunitats de visitar-la seran aquest dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, i dissabte i diumenge, de 12.00 a 14.00h.

Des de Museus es recorda que tothom qui vulgui pot visitar lliurement l’exposició permanent Muxart Color i Composició, per conèixer l’univers iconogràfic, la manera de treballar la composició, l’expressionisme cromàtic de la pinzellada, la metodologia del procés pictòric, els referents històrics i el sentit de les sèries temàtiques del pintor martorellenc Jaume Muxart. L’horari és de dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h, i dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h, al Museu Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis.