Neix Som Capaços, una entitat que ofereix tutela a persones incapacitades legalment

3420
Som Capaços a la Trobada d'Entitats
Som Capaços a la Trobada d'Entitats

Som Capaços és una nova entitat tutelar específica que vetlla pels interessos de les persones incapacitades legalment i centra la seva acció al Baix Llobregat Nord. El proper 25 de gener es presentarà oficialment en un acte que tindrà lloc a Martorell, on hi tenen la seva seu.

Les entitats tutelars són persones jurídiques, com fundacions o associacions sense ànim de lucre, que tenen com a finalitat la protecció i la cura de les persones legalment incapacitades. Aquest tipus d’entitats permeten cobrir el buit en què es trobarien les persones declarades incapacitades judicialment en cas que no tinguessin familiars o parents pròxims.

L’associació martorellenca està adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual que tenen reconeguda una incapacitació judicial, és a dir, aquelles persones que han passat un procés judicial que ha determinat que les seves capacitats de decisió han d’estar supervisades parcial o totalment. Per a la presidenta de Som Capaços, Rosa Cadenas, l’entitat busca “donar solució a la necessitat d’aquests individus de tenir algú al darrere que exerceixi la protecció legal que requereixen”.

Rosa Cadenas, presidenta de Som Capaços

Som Capaços neix de la demanda de moltes famílies a Martorell que es veuen amb la necessitat de regular la tutela dels seus fills o familiars propers per al futur. Més enllà de cobrir les obligacions i drets legals d’aquestes, Som Capaços aporta la vessant més humana d’aquestes situacions. La presidenta de l’entitat apunta que “pels individus tutelats és indispensable comptar amb un referent i tenir garantida la necessitat de saber que hi ha algú que se n’ocupa”.

Rosa Cadenas, presidenta de Som Capaços

Una de les dificultats principals que fins al moment es trobaven les famílies en aquesta situació era que per poder comptar amb l’ajuda i serveis d’una fundació tutelar, la persona amb incapacitat legal havia de traslladar-se a algun altre indret de Catalunya i abandonar la vida que havia construït al seu municipi. Mònica Fulquet, vocal de Som Capaços, comenta que “amb la creació d’aquesta entitat a Martorell, els individus aconsegueixen mantenir aquesta proximitat i poden continuar mantenint una vida plena”.

Mònica Fulquet, membre de Som Capaços

L’objectiu principal de Som Capaços és oferir persones voluntàries que puguin dedicar un temps de la seva vida a tenir una relació especial amb aquesta persona tutelada i que els acompanyi en el seu dia a dia i en ocasions puntals com les activitats d’oci, la celebració del seu aniversari o les visites i atencions mèdiques. L’entitat, però, es marca objectius més ambiciosos com la conscienciació de l’entorn social del municipi per a què tingui una visió més individual de les persones amb discapacitat. “Volem oferir també formació per als voluntaris i sobretot garantia a les famílies” afegeix Cadenas.

Rosa Cadenas, presidenta de Som Capaços

Escolta entrevista Som Capaços a Ràdio Martorell