Núria Domènech presenta a la Biblioteca ‘Afonia’, el seu primer poemari negre sobre blanc

1074

Aquest vespre s’ha presentat a la Biblioteca Martorell Afonia, el primer llibre de poesia de la jove martorellenca Núria Domènech. L’obra és un recull de poemes elaborats els darrers anys, en què descriu el concepte d’afonia com les reflexions personals i col·lectives sobre la vida, la felicitat o la música. L’autora va aconseguir el Premi de Poesia Martí Dot 2015 per a poetes inèdits.

Afonia és el títol d’aquesta obra, publicada per Viena Edicions i que ha comptat amb la col·laboració de la il·lustradora Marta Bellvehí. L’afonia, diu l’autora, és “la conseqüència del crit perdut que s’emet enmig de la tempesta, quan l’ésser humà es pregunta coses arran de les vivències per les quals passa”. L’obra s’estructura en quatre grans blocs, en els quals, tal i com descriu l’autora, “es parla de l’estranyesa que tenim cap a nosaltres mateixos en la manera de reaccionar davant situacions inesperades que ens passen a la vida, i que ens causen ser un ésser nou cada dia”.

També parla de la dificultat d’assolir la felicitat i, sobretot, de com romandre-hi. Dóna bastanta importància a la música, per combinar-la amb el silenci i l’afonia, i reflexiona al voltant de què és la poesia, quin sentit té per ella el fet d’escriure poemes. A mesura que avança el poemari, l’autora passa d’unes reflexions més personals a d’altres de més col·lectives al voltant de situacions i problemàtiques vitals.

Obra guanyadora del Premi Martí Dot 2015

Domènech portava elaborant el poemari des d’abans de 2013, però reconeix que “més de la meitat de poemes els vaig anar enllestint i polint l’any abans de presentar-lo al premi, un cop deslliurada de les meves obligacions acadèmiques”. Va decidir presentar-lo a aquest certament de Sant Feliu de Llobregat perquè tenia com a premi principal la publicació del poemari, que és una de les millors coses que et poden oferir”, i afegeix que “era el primer cop que em presentava a un premi fora de Martorell, una manera de sortir de l’ou, i n’estic molt contenta d’haver guanyat”.

L’autora ha estat presentada pel periodista Jordi Benavente i acompanyada dels acords musicals del saxo d’Andreu Domènech i del piano de Mari Garcia, en un acte que ha aplegat una cinquantena de persones a la sala polivalent, entre els quals el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.