Oberta la 42a convocatòria del Premi Vila de Martorell amb nous formats audiovisuals

791

Ja és oberta la convocatòria de la 42a edició del Premi Vila de Martorell, un concurs literari que culminarà amb la gala de lliurament de premis el 28 d’abril de 2017. El certamen presenta enguany moltes novetats, ja que entre les 13 categories existents se’n crea una de nova dedicada a la poesia visual. Es pretén augmentar participació dels joves amb el naixement de guardons al millor tràiler de llibre o audiovisual i al millor blog literari, booktube o booktag.

Des d’ara i fins el proper 15 de febrer, és obert el termini de presentació d’obres a aquest certamen plenament consolidat en el panorama literari català i que l’any passat va registrar un rècord de participació amb 485 obres. Per a aquesta propera edició, els grans objectius marcats són un augment de participació juvenil amb nous formats més actuals, obrir portes a disciplines com la poesia visual, reestructurar premis segons la demanda, renovar el jurat i fixar la dotació econòmica a 7.600 euros.

Tràiler, Booktrailer, Booktag i Booktube
Amb l’objectiu d’augmentar un 30% la participació de joves locals i de tota la geografia catalana, es creen 2 noves categories, que de fet són obertes a joves i adults. Per una banda, es convoca un premi al millor Booktrailer, peça de vídeo escrita o parlada en català que destaca els aspectes més atractius d’una obra en 3 minuts. Per altra, al millor blog literari, Booktag -vídeo de recomanació literària de 5 minuts com a màxim- o Booktube –d’un màxim de 10 minuts-.

La novetat més significativa d’aquesta edició és, sens dubte, la introducció del premi de poesia visual en català amb el suport de la Fundació Joan Brossa de Barcelona. Un format que ja ha començat a visualitzar-se a certàmens com els Jocs Florals de Calella i els Jocs Florals de les Corts i els Jocs Florals de Nules, a Castelló.

Consolidar participació
L’any passat, el Premi Vila va arribar a la xifra rècord de 485 participants, va augmentar un 52% respecte l’any 2014. Degut a que l’any passat es va disparar el número d’obres de poesia castellana arribades d’arreu del món, a causa que es podien presentar originals únicament per correu electrònic, enguany s’intentarà regular el volum de recepció d’obres presentant-les electrònicament i també en format paper.

Canvis de categories i nous membres de jurat
Altres aspectes que varien són la unificació dels premis del millor llibre de prosa i de poesia i la transformació del premi al Millor article de divulgació o opinió en el premi al Millor micro relat. Pel que fa al jurat, s’incorporaran a la categoria oberta Anna Bou Jorba, Meritxell Nus Gallart i Andreu González Castro, guanyadors del Premi els anys 2012, 2103 i 2014. La Fundació Joan Brossa serà representada per Judith Barnés Martín per treballar en el nou premi de poesia visual, i la professora Salomé Orteu Mesalles s’integrarà al jurat com a membre dels premis locals.

Els premis
El Premi Vila de Martorell comptarà amb un total de 13 categories -5 d’obertes i 8 de locals-, amb una dotació total de 7.600 euros -7.950 l’any passat-. Aquestes són: Millor llibre de poemes en català (2.000 euros); Millor llibre de poemes en castellà (2.000); Millor poema visual (500); Millor tràiler de llibre o audiovisual (400) i Millor blog literari, booktube o booktag (350). A la categoria local es concediran els premis al Millor llibre de poemes (1.000), Millor conte (300); Millor microrelat (300); Millor poema (300); Millor conte fins a 14 anys (tauleta tàctil i entrada completa al Parc d’Atraccions del Tibidabo); Millor poema fins a 14 anys (tauleta tàctil i entrada completa al Parc d’Atraccions del Tibidabo); Millor conte de 15 a 18 anys (250) i Millor poema de 15 a 18 anys (250).

El cartell i terminis de lliurament
El cartell de la 42ª edició ha estat creat per Cesc Querol, qui ha volgut reflectir en aquesta imatge la poesia visual, la novetat més important de la present edició. Les obres i treballs s’han de presentar via electrònica al web de l’Ajuntament de Martorell (www.martorell.cat) juntament amb la complementació d’un formulari. Igualment, al web es pot descarregar tota la informació necessària i els bases complertes. El termini per lliurar les obres finalitza el 15 de febrer de 2017 i a l’abril es penjarà al web l’acta amb els guanyadors de l’edició. La gala tindrà lloc el 28 d’abril.