Ocularis recull 550 euros amb el festival ‘Ocústic’ per construir una òptica a Dakar

2574
Ocústic 2017
Ocústic 2017

L’entitat sense ànim de lucre Ocularis va recaptar, gràcies al festival ‘Ocústic’ que va tenir lloc l’1 de juliol a l’Enrajolada, un total de 550 euros per al projecte de creació d’una òptica social a Dakar (Senegal). La cita benèfica va comptar amb les actuacions dels grups Seikos, The Xarrots i Smooth. L’ONG va rebre el suport de l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, i els regidors Cristina Dalmau i Josep Casasayas.

L’aportació econòmica recollida amb l’entrada a l’’Ocústic’ (3 euros), el servei de bar, els sortejos i la parada de venda de collarets i samarretes, servirà per habilitar una òptica social a l’Hospital de Dakar. També per ajudar a capacitar metges en aquest àmbit, complementar el material necessari i aconseguir que la població disposi d’un servei bàsic i necessari per la salut visual, segons ha detallat la responsable de Comunicació, Laia Prat.

Laia Prat, responsable Comunicació Ocularis

Des de 2013, els especialistes que formen part d’Ocularis estan formant oftalmòlegs a Senegal. L’entitat està aconseguint perfeccionar i millorar el coneixement dels professionals de la zona, instruint-los especialment en cirurgia a menors amb patologies relacionades amb subespecialitats d’oculoplàstia i retina infantil. Per tal d’assegurar la continuïtat del projecte, els especialistes ja formats són els encarregats de formar i compartir els seus coneixements amb les noves generacions de metges del país.

A banda del projecte a Senegal, Ocularis en desenvolupa un altre a Moçambic des de 2014. Forma professionals en cirurgia de tumors oculars infantils i ha aconseguit posar en marxa una òptica social i un taller per muntar ulleres. El servei d’òptiques és gairebé inexistent, només n’hi ha dues de privades, impossibles per al 95% de la seva població.

L’ONG va néixer el 2010 de la iniciativa del martorellenc Joan Prat, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona), qui va detectar la necessitat urgent de desenvolupar els camps de l’oftalmologia i l’optometria a l’Àfrica subsahariana. L’objectiu de compartir els coneixements assolits és millorar la salut visual i qualitat de vida dels infants i de les persones més necessitades. El personal sanitari d’Ocularis ofereix els seus serveis de manera solidària, sense percebre diners a canvi.