L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet presentarà a París, el 14 d’octubre, Un monde d’Art Brut, llibre de creacions seves editat en francès, català i castellà. Junt amb el precursor del projecte, el galerista Christian Berst, Malet hi posa en valor persones que han creat art sense rebre formació acadèmica. Serà a la galeria d’art The Bridge que, alhora, acollirà una exposició d’il·lustracions del martorellenc.
Un monde d’Art Brut (Editorial Delcourt) sortirà a la llum “a finals de setembre o a principis d’octubre”, tal i com avança Malet. L’il·lustrador el defineix com “un còmic que encaixa dins la no-ficció per a adults, però amb un prim, eteri i senzill fil conductor fictici que presenta casos històrics dels primers grans artistes ‘brut’ de principis del 1900 i fins a l’actualitat”.
I què és l”Art Brut’? Malet el descriu com un concepte que defineix “a artistes que són un diamant en brut, i a un art que realitzen persones que no han tingut una formació prèvia. Per tant, que no estan contaminades d’estereotips o de cànons estètics que els condicionin”. Normalment, són “gent que, arran de tenir vides molt dures, de sobte comencen a crear, normalment en edats avançades”.
Reproductor d'àudioOriol Malet
Aquest ‘Art brut’ es va considerar, durant molt temps, com “l’art dels bojos o art psiquiàtric”, però en realitat el còmic explica que “és quelcom més, que és l’art de la gent que viu al marge de la vida, en general, com també ho era per exemple l’art dels espiritistes, perquè va sorgir en un moment en el que l’espiritisme estava molt en boga, i part dels artistes deia que no creava per voluntat pròpia, sinó sota els auspicis d’esperits que ells veien”, apunta.
En tot cas, Malet considera que és un art molt més lligat a la vida dels seus creadors. Dedica el llibre a l’artista brut martorellenca Neus Sala, i es planteja com a objectiu “mostrar què fan aquests artistes amb el seu art. Però d’una manera especial, seguint un mimetisme estilístic que comporta que jo acabi dibuixant aquelles planes amb l’estil de l’artista de qui parlo”.
Reproductor d'àudioOriol Malet
L’edició original serà en francès, però simultàniament Comanegra l’editarà en català i Norma Comics en castellà. El signaran Oriol Malet i Christian Berst, que és galerista i un dels grans especialistes en ‘Art Brut’ del món. El martorellenc explica que “Berst és qui va tenir la idea del projecte, qui m’ha estat assessorant durant els 3 anys que s’ha fet i qui m’ha posat en contacte amb familiars dels artistes de qui parlo. Per això, és dels dos”.
Reproductor d'àudioOriol Malet
Exposició d’obres de Malet a la Galeria “The Bridge”
En paral·lel a la presentació del llibre a la Galeria The Bridge de París el 14 d’octubre, Malet exposarà obra seva en aquest espai d’art des d’aquesta data. “Hi veurem una selecció d’originals que he fet per al llibre. Són dibuixos i il·lustracions més grans del tamany en el que acostumem a treballar els autors de còmic”.
Reproductor d'àudioOriol Malet
El martorellenc reconeix que “si bé no hagués imaginat mai exposar en una galeria d’art de París, el meu subconscient potser jugava amb aquesta idea de crear una obra gran que en algun moment pogués ser penjada a les parets, per exemple durant la presentació del llibre. I així serà”.