El periodista martorellenc, Pau Bonastre, és el nou director de l’emblemàtic setmanari L’Informador de Martorell. El relleu inicia una nova etapa per a la publicació, que arrenca amb energia, frescor i noves idees, però sense perdre de vista el compromís, el rigor i la vocació de servei. Enguany, L’Informador celebrarà el seu 45è aniversari des de la seva posada en marxa al juliol de l’any 1979.
Pau Bonastre és graduat en Periodisme per la Universitat Ramon Llull i ha estat vinculat als mitjans locals des de fa anys. Ha col·laborat a Ràdio Martorell, al digital MartorellEsport i també a L’Informador, abans de treballar-hi. A més, ha treballat a l’emissora de ràdio Rac1 i al diari La Vanguardia.
L’Informador de Martorell és una publicació setmanal membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal. El setmanari va néixer sota la denominació de L’Observador de Martorell. El març de 1988 va passar a dir-se L’Informador de Martorell. Actualment, la capçalera suma més de 2.000 números.
En quin moment se’t va plantejar dirigir L’Informador?
L’antic director, per circumstàncies professionals, ha de fer el pas de retirar-se, i a mi se’m proposa rellevar-lo i donar continuïtat a L’Informador, agafant-ne la direcció. Tot i que ja portàvem unes setmanes o fins i tot mesos treballant-hi, la nova etapa de L’Informador va començar el 12 de gener, el primer divendres del 2024.
De fet, ja havies col·laborat al setmanari.
Des de 2019 i, sobretot, en l’etapa de la COVID, entre 2020 i 2021, havia anat fent aportacions directes, entrevistes i articles propis. En certa manera, ja tenia una trajectòria amb aquest i altres mitjans de Martorell, com Ràdio Martorell, que m’han ajudat a assumir aquesta responsabilitat.
Què vols aportar a la publicació?
És un canvi d’etapa a tots els nivells. Quan se’m proposa assumir la direcció, que implica ser el màxim responsable de tot el que passa a L’Informador, m’ho prenc amb il·lusió i motivació, i també com a repte personal i professional. La meva visió és que cal rellançar-lo d’una manera diferent, no vol dir ni millor ni pitjor, sinó donar-li una altra versió. Això implica intentar canviar una mica el concepte d’aquest setmanari, publicant-ne nous continguts que posin en valor la història i el patrimoni de Martorell.
Es tracta de duu a terme L’Informador amb nous col·laboradors, ampliant la xarxa de gent que pot compartir les seves experiències o vivències. També un canvi visual, que crec que és molt important. Tots aquests ingredients són els que intento que siguin el puntal de la nova etapa.
Com t’organitzes la setmana com a director de L’Informador?
Treballar amb antelació i molta previsió, perquè després poden canviar moltes coses. El dimecres és quan acostuma a ser el tancament de l’edició. Tot i que hi hagi canvis d’última hora, intento treballar amb una setmana i mitja prèvia per saber com serà L’Informador de la setmana següent. Després, has de tenir aquesta capacitat d’adaptar-te als canvis. Una entrevista que ja tenies feta, fins i tot maquetada, ara no t’entra perquè has de situar un tema d’última hora o alguna cosa que t’encaixa més aquella setmana.
Pel que fa als col·laboradors, intentar marcar uns terminis per l’entrega del text, que hi hagi cert marge. A l’hora de preparar entrevistes o temes propis, cal fer-ho tot amb temps, per la manca d’experiència pròpia, que requereix fer-ho amb precaució i temps prudencial.
Compteu amb reportatges i articles treballats més en profunditat?
Al final això és un setmanari, surt cada divendres, i sí que hi ha un públic que potser no té accés a l’actualitat del dia a dia, per tant, hi ha una dosi d’aquesta que ha de continuar sent-hi. Que hi hagi nous continguts no vol dir que reduïm el pes de la informació. L’Informador, com indica el nom, es basa en la informació i jo com a periodista li dono valor màxim. La informació poden ser notícies sobre un acte del dia anterior o poden ser temes cuits a foc lent, temes amb més profunditat, entrevistes més pausades, fins i tot, atemporals, que posin en valor Martorell.
Recentment, publicàvem un text amb motiu del centenari del Jaume Amat, a càrrec de l’historiador martorellenc Ferran Balança, o també amb els 108 anys del naixement de la primera publicació periòdica local, que era l’Eco de Martorell. El periodista Xavier Borràs va fer una radiografia d’aquella primera publicació.
Aquests dos exemples sintetitzen molt bé l’essència de L’Informador, que també vol mirar enrere, per veure d’on venim, les arrels de Martorell. Així, també volem posar en valor les històries del poble i de la gent, perquè es pugui veure reflectida quan ens llegeixi. Crec que a Martorell hi ha molta gent amb coses interessants per explicar i que han de tenir cabuda al nostre setmanari.
Al llarg de la història de la publicació hi ha passat molta gent, i amb la nova etapa vull ampliar la xarxa de col·laboradors amb capacitat per comunicar i expressar les seves idees i opinions. A L’Informador hi ha recomanacions literàries, articles de muntanya i de vivències personals, entre d’altres publicacions que tenen una vinculació directa amb el nostre municipi.
Hem parlat del contingut i dels col·laboradors. Parlem del disseny: hi haurà canvis?
Sí, hi haurà un canvi imminent: la capçalera. S’inclourà un color i tipografia diferents amb certes referències explícites a la història de L’Informador i també de Martorell. És una capçalera que sintetitza l’essència del setmanari i també li dona un altre aire per iniciar aquesta nova etapa. A banda, també li canviem el visual a l’interior, però això encara ho estem preparant, anirem pas a pas.
També teniu pensat fer un salt digital, oi?
L’essència de L’Informador és ser un setmanari en paper, és el que l’ha mantingut en vida des del 1979 fins al 2024, i així continuarà sent. Tot i així, també tenim idea de fer canvis i adaptar-nos als nous temps, i per a això hem pensat de fer el pas cap al món digital, tot i que serà a llarg termini. De forma imminent, però, obrirem un perfil a les xarxes socials.
L’Informador surt cada divendres. On es pot trobar?
Es pot trobar a les quatre llibreries que hi ha a Martorell, i que seran els punts de venda del setmanari. Hi ha la llibreria Miró, a la plaça de l’Església; la Bernadàs, a l’avinguda dels Germans Martí; New Cosmic al carrer de Francesc Riera amb la plaça de Frederic Duran, i la llibreria Estel Busquets al carrer del Doctor Massana.
La publicació compleix enguany 45 anys. Com va néixer?
L’Informador neix l’any 1979, a partir d’un grup de gent implicada en el municipi, que tenien la vocació d’informar els martorellencs amb entrevistes, articles d’opinió… Neix en uns anys en què hi ha moltes expressions de llibertat i de democràcia, per fer d’altaveu de la realitat del nostre municipi, de forma independent a l’Ajuntament d’aleshores, que ja tenia un butlletí propi.
Al juliol complirem 45 anys. Hi ha passat molta gent, s’han explicat moltes històries i aquest és precisament el valor afegit que té L’Informador. Cada setmana, fem una secció que es diu L’Hemeroteca, on fem referència a un tema del qual s’havia parlat a L’Informador fa anys. Són fets que tenen lligams amb el poble i amb la història d’aquesta publicació. A banda, també hi ha un petit apunt d’efemèride amb dates importants pel municipi. La idea és que els lectors puguin fer un recorregut per la història de la publicació i del municipi, amb notícies i portades d’anys passats.