Peñarrubia: “A cada habitació de casa tenim alternatives viables per no generar residus”

936
Presentació del llibre 'Residu Zero a casa'. Esther Peñarrubia

La Regidoria de Medi Ambient ha organitzat aquest dimarts una xerrada-taller a la Biblioteca amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que es va commemorar el 5 de juny. S’ha presentat el llibre Residu Zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida, una obra de la francesa Bea Johnson traduïda al català per Esther Peñarrubia, qui ha vingut fins a Martorell a parlar-ne. La tècnica de Medi Ambient, Glòria Carrera, n’ha fet la presentació.

Residu Zero a casa va néixer l’any 2013, s’ha traduït a 29 idiomes i la versió en català va sorgir el 2016 a càrrec de Pol·len Edicions. Facilita eines, idees i hàbits casolans per a evitar i prescindir dels residus a les nostres llars. Un llibre que, en 350 pàgines, aposta per a que tots plegats ens apliquem les cinc erres del Residu Zero: rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar i retornar a la terra, fent especial èmfasi en les dues primeres que es centren en la prevenció de residus.

Presentació del llibre ‘Residu Zero a casa’

“A cada habitació de casa nostra podem trobar moltíssimes alternatives viables que ens faciliten la vida sense haver de generar residus”, idea general que explica la traductora de l’obra, la Doctora en Enginyeria Agrònoma i activista mediambiental Esther Peñarrubia. Exemple d’això podria ser “l’ús de sabons sòlids enlloc de gels, o bé esponges vegetals en lloc de les que estan fetes amb productes derivats del petroli”. Un altre el trobaríem a la cuina: “Comprar productes a granel, i no pas envasats”.

Esther Peñarrubia

Peñarrubia reconeix que “el residu zero és un concepte simbòlic, ja que no vivim aïllats en una cova i necessitem consumir. Però podem reduir al màxim i no consumir objectes i aliments envasats en plàstic”.

Esther Peñarrubia

Residu Zero a casa ha arribat a casa nostra fruit d’una casualitat: “Fa uns anys, buscant per Internet una recepta de pasta de dents casolana, vaig veure un vídeo gravat per Johnson i ens vam adonar que a casa estàvem intentant fer residu zero sense saber el concepte”. A partir d’aquí, va descobrir l’obra i es va posar en contacte amb l’autora per correu electrònic per demanar-li si podria fer la traducció del llibre al català. Amb la resposta afirmativa de Johnson, Peñarrubia va posar fil a l’agulla: “Va anar bé i a l’any següent la vam fer en castellà”.

La traductora de l’obra considera que la clau per reduir el volum de residus domèstics depèn del fet “de tenir ganes de fer canvis a aquest estil de vida i informar-nos bé”, i encoratja tothom: “Hi ha pautes que ja són conegudes de fa molt temps, i si les sumem i seguim, podem reduir molt”.

En conseqüència, recomana que “més que comprar el llibre, l’adquirim en préstec a la Biblioteca”. I com a motiu principal per a llegir-lo, destaca que “ajuda a conèixer altres realitats d’altres llocs del món, però adaptades a la nostra manera, que ens fan veure que és possible reduir residus i que hi ha gent que ho ha aconseguit vivint a Catalunya”.

Esther Peñarrubia
Presentació del llibre ‘Residu Zero a casa’. Esther Peñarrubia

Taller d’embolicar en roba

Per complementar la vetllada, Peñarrubia ha ofert un taller per aprendre a embolicar objectes de regal amb roba “per evitar que, quan hem de fer un regal o obsequi, haguem de comprar paper de regal que després haurem de llençar al contenidor blau”. Una manera d’evitar, per exmeple, “que el dia 7 de gener tots els contenidors blaus estiguin tan plens de paper”.

Esther Peñarrubia

Peñarrubia difon els continguts del llibre Residu Zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida a instituts, universitats, equipaments i, darrerament també “a empreses privades, que sembla que comencen a interessar-se pel tema”.

Accions formatives Residu Zero