Portes obertes a l’Espai de la Via Mètrica de FGC amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat

607
Jornada de portes obertes a l'Espai de la Via Mètrica

La Generalitat de Catalunya ha organitzat una jornada de portes obertes a l’Espai de la Via Mètrica de Ferrocarrils, amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat. Les autoritats de Martorell, juntament amb el president de Ferrocarrils de Catalunya, Antoni Segarra, i l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Martorell, han assistit a una visita guiada a les instal·lacions, que permeten fer un recorregut històric per l’evolució de la locomoció. 

L’Espai de la Via Mètrica és un museu que se centra en la història de la xarxa ferroviària coneguda avui dia com la Línia Llobregat-Anoia. Aquest espai conté vehicles històrics preservats i també mostra l’evolució cap a la locomoció més moderna. El museu se situa a les proximitats de les estacions Martorell-Central de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Martorell-Central d’ADIF, al municipi de Martorell, que ha estat tradicionalment un important nus de comunicacions ferroviàries. 

Tal com explica l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, “Martorell era la porta del Penedès a la regió metropolitana i Barcelona i això és perquè aquí fa més de 150 anys que tenim ferrocarril. Pel nostre municipi passaven moltes mercaderies, i es va muntar tota una indústria al voltant d’aquestes, per les bones connexions que hi ha. En el transcurs de la història, l’intercanvi de mercaderies i de indústries va convertir Martorell en una ciutat industrial, i per aquest motiu, tenim vies de tren que entren directament dins de les empreses, com són Inovyn o Seat. La història de Martorell no es concep sense el Ferrocarril”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’espai de la Via Mètrica consta de peces històriques relacionades amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que “permeten veure l’evolució de la locomoció, en tant que hi ha una fotografia del nou tren que connecta Lleida i La Pobla, que és el més modern que hi ha fins al moment, i també es pot veure, just al costat, la locomotora més antiga. La diferència entre l’una i l’altra és de 100 anys, que en termes històrics és relativament poc, però el contrast és molt notable: s’hi veu un tren de passatgers totalment modern, i també aquelles locomotores grans, pesades i amb uns mecanismes molt artesans. Amb aquesta exposició de la Via Mètrica es pot veure on som i d’on venim en termes de locomoció, i això és molt important per deixar empremta històrica”, ha expressat Fonollosa.

“A més, el ferrocarril forma part del nostre passat més recent, però també de l’actualitat, perquè continua estant molt present tant en el transport de viatgers, com de mercaderies. En el marc de la Setmana de la Mobilitat Europea, no podem descuidar el ferrocarril, que és, probablement la manera de moure’ns més eficient”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Aquest espai roman tancat habitualment, i només s’obre en ocasions específiques, amb la finalitat de la bona conservació de les locomotores.