Pregó d’Anna Roig i doble visita de Cesk Feixas per engegar la Festa de la Música

1213
Festa de la Música. Pregó d'Anna Roig

La Festa de la Música de Martorell, que se celebra del 17 al 22 de juny, ha arrencat en el seu primer dia amb el pregó a càrrec de la música i professora de l’Escola Municipal de Música de Martorell Anna Roig. De la seva banda, el cantautor Cesk Freixas ha presentat el  llibre Contes catalans d’avui i de sempre i ha intervingut als Escenaris Secrets. Les activitats han orbitat a la plaça de les Cultures i el Centre Cultural, l’epicentre de la Festa.

“Tots en tenim una, de banda sonora. Tots tenim músiques que ens han anat acompanyant al llarg dels anys i que, igual que passa amb les fotografies quan les veiem al cap d’un temps, si les tornem a sentir ens transporten emocionalment al seu moment d’origen”, ha dit Roig al pregó.

Festa de la Música. Pregó d’Anna Roig

Per la cantant i professora, la música sempre “està present a les nostres vides” i “ja la comencem a sentir als 4 mesos de gestació, dins la panxa de la mare. Des del minut zero ens fa vibrar i ens acompanya, vulguem o no”. Per això, ha convidat tothom a recordar les músiques que escoltaven els avis o nosaltres mateixos quan érem infants o adolescents.

La música encara és més especial per a qui s’hi dedica professionalment. És el cas de la pregonera, que ha dit tenir la sort “de treballar a l’EMM. Jo i els companys de claustre ens podem sentir molt afortunats que el nostre dia a dia estigui dedicat a acompanyar persones des dels 9 mesos fins a la vellesa amb ganes que la música tingui un paper més important a les seves vides”.

De la seva banda, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha recordat que aquesta Festa es fa coincidir amb el Dia Mundial de la Música, el 21 de juny, i ha desitjat que tothom gaudeixi d’activitats musicals com aquesta, i de moltes més de caire cultural que puguin venir.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Cesk Freixas presenta un llibre i intervé en l’Escenari Secret

Cesk Freixas ha presentat a la Biblioteca Martorell Contes catalans d’avui i de sempre, un recopilatori de rondalles per explicar a l’hora d’anar a dormir, de contes populars dirigits a una nova generació de pares, mares, nens i nenes a partir de 7 anys d’edat.

El popular cantautor recupera històries que coneixem –En Patufet, El tió de Nadal, o La llegenda de Sant Jordi– i en recupera d’altres que han quedat en l’oblit, i que serveixen per conèixer una mica més els territoris de parla catalana i les històries de la nostra gent. Ho fa a través d’un àlbum que ve acompanyat de les il·lustracions d’Albert Arrayàs.

Anteriorment, Freixas ha editat altres llibres de temàtica infantil: Alè de taronja sencera (2016); Paraules per la Gaeta (2013); El delta de les paraules (2020) i Llegendes i rondalles catalanes d’avui i de sempre (2022).

Mentre la plaça acollia una Jam Session d’estiu de l’EMM, diferents espais del Centre Cultural han format part d’una nova sessió de l’Escenari Secret. Una activitat cultural -sorpresa, gratuïta i per a un grup d’un centenar d’espectadors- que, en aquest cas, se centrava en el gènere musical. Els participants han gaudit del Duets de fusta -un avançament del projecte de composició amb instruments de fusta a càrrec del músic martorellenc Andreu Domènech, acompanyat de César del Val-; el concert Ual·la! amb Alba Rubió i Modesto Lai convidant al joc i a la investigació musical fent art i creació d’allò que és quotidià; un tastet de l’espectacle en 3D de Nico Roig i la intervenció final de Freixas,a companyat a la guitarra de Víctor Nin, qui ha introduït la poesia d’una manera més natural i directa en les cançons que ha interpretat.

De nou a la plaça de les Cultures, hi ha hagut temps per a un Pianobar: el professor de piano Àlex Badia ha tocat peces musicals acompanyat d’aquest instrument, posant-se a disposició de tothom qui li volgués fer una petició musical i cantar-la. La vetllada s’ha acompanyat d’un servei de cocteleria amb Rubén Adamuz.

 

Lildami, plat fort de dissabte

Aquest dissabte, el cantant de trap Lildami oferirà un concert a la plaça de les Cultures en una cita que començarà a les 20.00h i en la que també hi seran Gabriel Kazz -presentant el seu Change the World-, i Sonora amb Los Saboteadores. La nit la clourà una sessió de Dj Like. Abans, al matí, el deejay martorellenc punxarà al mercat de Buenos Aires -de 10.00 a 13.00h-.

Diumenge a les 12.00h, els jardins d’Apel·les Mestres acolliran Folkids amb Pep López i Sopars de Duro, proposta de ball folk que tanca la temporada de La Xarxa. A la tarda (19.00h) hi haurà concert de la Coral Ars Nova presentant Cançons d’Amor i de Pau. Simultàniament, la Nau 2 acollirà el millor del pop dels anys 80 i 90, barrejat amb èxits internacionals i les millors cançons de l’estiu a El Musical dels 80s i 90s.

La resta de propostes de la Festa de la Música seran concerts de l’EMM. Dilluns (18.15h) n’hi haurà un de conjunts instrumentals, combo de veus i Big Band i a les 20.00h un concert de combos a la plaça de Les Cultures. El dimarts (17.30h) es farà la cantata El follet valent amb els alumnes de sensibilització, i a les 18.30h, torn per als conjunts instrumentals, orquestra i banda. Com a cloenda, dimecres (18.15h) s’oferirà una mostra dels conjunts instrumentals, cor d’adults i combos. Totes les actuacions, excepte el concert de combos, es faran a l’Auditori Joan Cererols.