Primer naixement a la casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

24784
Primer naixement casa de parts Hospital de Martorell
Primer naixement casa de parts Hospital de Martorell

Aquest matí ha nascut el primer nadó que ha vingut al món a la casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. El naixement és el primer que es produeix en aquesta unitat, pionera i única a Catalunya i que ha estat creada per atendre totes aquelles mares que vulguin viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família.

Esther Guerrero, la mare, és de Sant Quirze del Vallès, i ha explicat que ja havia parit la seva primera filla a casa. “L’experiència va ser fabulosa i volíem quelcom similar. Vam saber d’aquest servei a l’Hospital de Martorell i ens va semblar una molt bona oportunitat per fer un part natural, però en un hospital dins el sistema de la Seguretat Social”. Ha comptat en tot moment amb el suport de l’equip de llevadores, que l’han acompanyat quan ella ho ha requerit, però donant-li total llibertat en la presa de decisions sobre com havia de ser el procés de donar a llum. Guerrero ha agraït la tasca de l’equip que l’ha atès.

Esther Guerrero, mare

Montserrat Batlle, coordinadora de llevadores de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, explica que l’objectiu de l’Hospital és “oferir a les mares la possibilitat de tenir un part com si estiguessin a casa, però amb totes les necessitats assistencials garantides”. La mare ha tingut a la seva disposició un espai a part del bloc obstètric, amb una banyera de parts, un ampli llit, lianes i pilotes per afavorir una posició el més còmoda possible, així com altres aspectes, pensats per fer més agradable i tranquil el procés de part –música, llums regulables en intensitat i color, etc.– Igualment, la decoració càlida i acollidora i l’adequació de la sala conviden a pensar que no es tracta d’un centre hospitalari, ha dit Batlle. Demà, un dia després d’haver donat a llum, la mare i la filla ja podran marxar a casa, on l’equip d’atenció primària farà el seguiment del puerperi.

Montserrat Batlle, coordinadora de llevadores

Selecció de les mares

Ramon Ros, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Martorell, ha subratllat que la casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell atendrà totes les mares que desitgin donar a llum en aquest espai, “sempre que compleixin uns criteris específics per garantir que el procés es podrà desenvolupar correctament”. Un equip de l’Hospital, format per llevadores, ginecòlegs, pediatres i infermeres ha consensuat “un protocol, on es determina quins aspectes s’han de tenir en compte per poder ser atesa a la casa de parts”. Igualment, aquests protocols han estat pactats amb l’atenció primària.

Ramon Ros, cap del servei d'Obstetrícia i Ginecologia

Un model per als hospitals públics de Catalunya

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha desenvolupat el projecte de la casa de parts de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en una casa de parts. El model, que inclou cases de part gestionades per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com la casa de parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya.

El gerent de l’Hospital de Martorell, Dr. Manuel Álvarez, ha avançat que “hi ha una vintena de mares pendents de poder gaudir d’aquest espai, del qual estem molt contents perquè és el primer nadó que neix a Catalunya amb part respectat i natural dins una institució sanitària. He tingut l’oportunitat de saludar la mare i ha assegurat que els professionals han complert les seves expectatives”.

Dr. Manuel Álvarez, gerent Hospital de Martorell

“Que a la institució hospitalària més antiga de Catalunya hi ha hagi un servei pioner significa que venim de lluny però ens projectem cap al futur”, ha dit Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president del Patronat de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu. Per Fonollosa, “és un gran projecte” i tot un orgull que Martorell pugui oferir aquesta opció de part.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president Patronat Fundació Hospital

S’estima que un 12% de les dones opten per tenir un part natural

A Catalunya, i segons les dades preliminars d’un estudi que s’està duent a terme amb el suport del Departament de Salut (MidconBirth), aproximadament un 12% de les dones estan optant per tenir un part sense utilització d’analgèsia peridural i es podrien beneficiar d’aquest tipus d’instal·lacions. S’espera que la casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell atengui unes 100 dones a l’any.

Sobre l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va ser fundat fa 850 anys i, des del 1978, forma part de la sanitat pública catalana. El Centre dona cobertura assistencial a una població de referència d’uns 160.000 habitants de municipis de comarques del Baix Llobregat (Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparraguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve de Sesrovires, Castellví de Rosanes), l’Alt Penedès (Gelida, Sant Llorenç d’Hortons), l’Anoia (Masquefa, El Bruc) i el Vallès Occidental (Urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca, pertanyents al municipi de Castellbisbal).