Protecció Civil de la Generalitat activa l’Alerta del pla VENTCAT

668
VentCat

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb fortes ratxes de vent que començarà aquesta tarda pels extrems nord i sud i que demà afectarà tot Catalunya de forma generalitzada.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC aquesta tarda i vespre el vent podrà superar els 90 km/h als extrems del país, a l’Alt Empordà i a Terres de l’Ebre. Demà cap al migdia l’episodi es generalitzarà per tota Catalunya amb ratxes de vent que podran superar els 72 km/h, especialment a les comarques del litoral i prelitoral central. El vent bufarà de component nord. Al Pirineu el llindar d’avís és possible que se superi a cotes altes.

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres. A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals a la via pública. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica al perfil del @meteocat i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Crida a extremar les precaucions per risc d’incendi

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha emès un informe d’episodi de perill d’incendi que s’inicia amb un escenari de vent de l’oest que evolucionarà ràpidament dijous i divendres cap a nord-oest, i a partir de dissabte cap al nord. Implicarà vent terrer: el primer dia sobretot a la Catalunya central i a partir del segon dia sobretot a tota la meitat sud-oest. L’Empordà tindrà vent més intermitent al començament i més seguit al final.

Durant tot l’episodi la humitat relativa serà baixa als indrets sota la influència del vent terrer. Aquest escenari meteorològic, sumat a la sequera acumulada, suposarà la presència de perill molt alt. Davant d’aquesta previsió, que alerta d’una situació semblant a la que es va viure fa dues setmanes, el Cos d’Agents Rurals (Departament d’Interior) ha activat el nivell 2 de Pla Alfa a 24 comarques per l’increment del perill d’incendi forestal.

Es preveu que l’activació es mantindrà durant tota aquesta setmana. Mentre duri l’episodi, el Cos d’Agents Rurals farà vigilància exclusiva d’incendis i recorda que és prohibit fer foc i fa una crida a tota la ciutadania a extremar les precaucions al llarg d’aquest nou episodi en qualsevol activitat que es faci al medi natural ja que les condicions meteorològiques i l’estat de la vegetació fan que qualsevol ignició pugui esdevenir en un incendi forestal important.

Recordem que, fins al 15 d’octubre, és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el Pla Alfa a: https://interior.gencat.cat/plaalfa.