Martorell presenta el Dia de l’Educació Física al Carrer, que se celebrarà el 26 d’abril

620
Presentació Dia de l'Educació Física al Carrer 2023

En el marc de Ciutat Europea de l’Esport 2023, el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC) ha escollit Martorell com a municipi amfitrió per celebrar el Dia de l’Educació Física al Carrer. Aquest dimecres, s’ha dut a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament, la presentació institucional d’aquesta jornada esportiva, que se celebrarà el pròxim 26 d’abril.

S’hi han reunit l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor d’Esports, Gerard Mimó, la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC, Albert Grau Montero, director dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, Josep March Claret, representant territorial de l’Esport i de l’Activitat Física a Barcelona, i Anna Pintó Piera, subdirectora general de Seguretat Viària, com a representants de l’esport, la salut, la seguretat i l’educació.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha posat sobre la taula la voluntat de continuar treballant en el si d’un Martorell “compromès amb l’esport, l’educació i la integració social”. El fet d’habilitar la via pública per facilitar la mobilitat ciutadana “ens ha anat molt bé perquè fomentem l’activitat física i això és molt bo, des que ets un nen fins que tens 85 anys. Crec que és fantàstic que puguem celebrar l’activitat física i la via pública, que és l’espai on concorrem tots i que és de tots. Especialment, si ho fem en un any en què som Ciutat Europea de l’Esport”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor d’Esports, Gerard Mimó, ha expressat que, tal com reconeix la distinció europea que ha rebut el municipi, “Martorell és un exemple de ciutat on l’esport es troba al servei de la salut, la cohesió social, l’educació i la cultura. El Dia de l’Educació Física al Carrer és una iniciativa que vol mostrar a la societat com és l’actual educació física a les escoles, com a base d’instaurar uns hàbits saludables i un estil de vida actiu. Enguany aquest esdeveniment aplega a més de 50.000 participants, entre estudiants, professors i voluntaris de més de 300 centres educatius. A Martorell hi participen 7 escoles i 3 instituts amb 960 inscrits”.

Gerard Mimó, regidor d'Esports

Josep March Claret, representant territorial de l’Esport i de l’Activitat Física a Barcelona, ha intervingut per explicar “l’evolució de la millora en l’educació física de les escoles en termes d’igualtat i de competències”, i ha fet una crida a la participació i a la inscripció d’activitats físiques que milloren la salut dels ciutadans.

Anna Pintó, subdirectora general de Seguretat Viària, ha remarcat la importància d’aquest departament en l’activitat física “per tal d’evitar accidents”. A més, “tot i que ja s’està notant una disminució de les incidències entre joves, gràcies als valors i hàbits fomentats des de l’educació, l’objectiu és arribar a l’anomenada “Mobilitat de la triple S”, que es refereix a una mobilitat segura, sostenible i saludable”.

En termes d’educació, ha pres la paraula Albert Grau Montero, director dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, que ha expressat “la responsabilitat d’inculcar als infants l’educació física, i de consolidar aquests coneixements i hàbits saludables en les etapes més avançades d’escolarització”.

Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC, ha destacat que “Catalunya és una de les Comunitats en què més alumnes s’han sumat a celebrar el Dia de l’Activitat Física al Carrer, gràcies, sobretot, a la transmissió dels valors de sostenibilitat, seguretat i mobilitat que s’han dut a terme des de les escoles”.

La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, ha llegit el manifest del Dia de l’Activitat Física al Carrer, “una jornada festiva i de convivència per fer visible el valor de l’educació física. L’alumnat i professorat sortim a les places, parcs i carrers per mostrar al conjunt de la societat tot allò que és i representa. L’educació física és una matèria que promou espais de benestar i aprenentatge mitjançant el moviment i les accions saludables, cíviques, participatives, cooperatives, inclusives, emocionals, creatives i expressives, en què l’esforç i l’autonomia esdevenen fonamentals. Confirmem que tot i que la seva pell és física, motriu o corporal, la seva essència és, sense dubte, educativa i social”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut

L’educació física “és una eina fonamental pel desenvolupament integral i integrador dels nostres infants, que reporta beneficis físics, psíquics, i socials. És un mitjà idoni per fomentar estils de vida actius i saludables, per trencar els elevats índexs de sedentarisme i obesitat”. “A més, també ofereix un escenari d’aprenentatge personal, social i cultural que permet desenvolupar les actituds i valors necessaris per viure i conviure en societat. Per tot això, afirmem que l’educació física ha de ser un component de primer ordre en aquest procés de renovació educativa i pedagògica que està vivint l’escola actualment. Continuarem treballant fins a aconseguir la seva presència com a eina valuosa de transformació i cohesió social. Per una educació física per la vida”, ha reblat Rosende.