Protecció Civil demana extremar precaucions per l’episodi de pluges intenses a partir de divendres

1034
Alerta INUNCAT
Alerta INUNCAT

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per un episodi de pluges intenses a partir de demà divendres a les comarques interiors de Girona, Catalunya Central, Barcelona i Tarragona. Demana evitar l’entorn de rius i rieres així com l’estacionament de vehicles en zones inundables i extremar la precaució en els desplaçaments. Alhora, recomana a la ciutadania que consulti abans les previsions meteorològiques en sortides a muntanya i a l’espai natural el cap de semana, i adaptar-les.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir del migdia de demà divendres es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al Sud de Barcelona. A la resta del territori es podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja. L’episodi s’iniciarà a partir del migdia de demà i s’intensificarà amb el pas de les hores.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que puntualment es produeixi algun fenomen de temps violent.

Principals recomanacions per aquests dies

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil recomana no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. També aconsella no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs; no estacionar en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències o evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric. Cal extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Quant a la conducció en aquestes condicions meteorològiques, qui ho faci de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana augmentar la distància de seguretat; reduir la velocitat i, en cas de patir aiguaplaning, no frenar ni accelerar, sinó moderar la velocitat. En el cas de no tenir frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió, i comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia. Finalment, si ens trobem en una situació de pluja torrencial, cal estacionar a un lloc segur, mantenir encesos els llums i no travessar zones inundades.

Es pot seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat.