Punt i final als actes d’un Any Palet que ha satisfet al públic i a l’organització

909
Aurelio Viribay i Pablo García-López. Any Palet. Auditori Joan cererols del Centre Cultural
Aurelio Viribay i Pablo García-López

El concert que van oferir dissabte el tenor Pablo García-López i el pianista Aurelio Viribay va cloure l’Any Palet, que han commemorat els 140 anys del naixement del tenor martorellenc Josep Palet. La Regidoria de Cultura i part del públic assistent van valorar bé la iniciativa pel fet d’apropar la música i divulgar el personatge. Tres concerts, una exposició, una conferència i la primera edició d’un concurs de cant han estat els ingredients de la programació.

Josep Palet (Martorell, 1877-Milà 1946) va ser un dels tenors més reconeguts internacionalment en el seu temps i, segons expliquen els esperts i les cròniques, era posseïdor d’una veu que modulava a voluntat. 140 anys més tard, l’Ajuntament i les Joventuts Musicals han volgut reconèixer-lo a través de l’Any Palet. El balanç final ha estat òptim, pel regidor de Cultura, Sergi Corral, qui ha subratllat que “n’estem molt satisfets i agraïts per la rebuda que ha tingut entre la gent, per la pedagogia feta sobre Palet d’explicar qui era i per posar de relleu què va fer a nivell universal un martorellenc com ell. Hem portat una programació de música de qualitat i un concurs de cant que quedarà per anys, que repetirem i ampliarem”.

Sergi Corral, regidor de Cultura

El públic, satisfet

Alguns assistents al concert també van posar en valor els concerts i el cicle. José Antonio Muñoz va dir que “he vingut des de l’Hospitalet i sóc del mateix poble que el tenor. M’ha emocionat molt d’escoltar-lo i veure la seva actitud i gestos”. L’Àngela Gil va comentar que “el concert m’ha agradat molt, ja n’havia vist d’altres, com el de la Mercedes Gancedo a Cal Nicolau, que em va entusiasmar. Ha estat molt encertat tot el cicle”. La Margarita Bonastre va expressar que “ja havia escoltat aquest tenor en l’anterior ocasió que va venir i em va agradar moltíssim”, i la Marta García afirmava que “és una bona manera d’apropar la música en uns temps en els que la cultura està deixada de banda. I també donar a conèixer que hi ha hagut músics de casa, com Palet”.

Opinions del públic. José Antonio Muñoz, Àngela Gil, Margarita Bonastre i Marta García

El Concurs de Cant serà el llegat anual de l’Any Palet

L’Any ha portat al present peces musicals que van formar part del repertori de Josep Palet. Va engegar el 18 de febrer a El Progrés amb el concert del tenor Albert Montserrat i el pianista Josep Buforn. Els dies 11 i 12 de març es va celebrar el 1er Concurs de Cant Josep Palet –amb més de 60 participants- i al maig van continuar els concerts amb el de la mezzosoprano de Martorell Anna Tobella i Alessio Coppola al piano. Al juny, Jaume Tribó va oferir la conferència ‘Redescobrint Palet’ i es va inaugurar a La Caserna l’exposició ‘Josep Palet. Tenor o res’. Després del concert de Pablo García-López, l’Any Palet deixa com a llegat el Concurs de Cant, que tindrà continuïtat anual i que, com va dir Corral, “ampliem en pressupost i premis per l’edició de l’any vinent”.