11.9 C
Martorell
Dl, 20 març 11:26

Ràdio Martorell és una emissora de titularitat municipal que ha emès de manera ininterrompuda des del 26 d’abril de 1981. Durant aquestes quatre dècades, la ràdio ha tingut i continua cobrint una important tasca informativa, cultural i de lleure per als ciutadans de Martorell a través de la proximitat. Els programes informatius de repàs de l’actualitat local en són el pal de paller a través dels professionals que els fan possible –redactors i tècnics de so-, però la ràdio local és també una extensa xarxa de  col·laboradors que han fet seu el mitjà, enriquint de continguts culturals i d’oci els diferents dials que ha tingut l’emissora durant aquest temps.

Des dels inicis a l’edifici de l’Escola de Música i fins a les actuals instal·lacions del Centre Cultural, Ràdio Martorell ha estat una perfecta eina d’aprenentatge per a professionals i periodistes. També ha cobert una important funció de donar veu a gent anònima que ha fet de la ràdio una tasca pseudo professional, però que han aportat i compartit els seus sabers a tothom a través de les ones. Informació local de tots els àmbits, espais destinats a les entitats de Martorell, programes de molt variats gèneres musicals, de participació, de joves, de gent gran…Ràdio Martorell aglutina una audiència molt fidel, i treballa per atraure totes les generacions cap a un mitjà que és en constant adaptació i evolució.

Ràdio Martorell ja ha superat 40 anys de vida. El 26 d’abril de 1981, durant la Fira de Primavera, l’emissora municipal va començar les seves primeres emissions des del 101.9 FM, amb només 32 watts de potència. Les instal·lacions s’ubicaven aleshores a la planta superior de Cal Nicolau, a la plaça de la Vila número 7, i comptaven amb un petit locutori i una sala annexa amb el control de so, la discoteca i la mateixa redacció.

L’any 1983 es van estrenar nous locutoris i més tard va arribar la primera unitat mòbil, que permetia cobrir esdeveniments amb qualitat sonora fora dels estudis. El 1985 va arribar la primera proposta de reglament del Patronat de Mitjans de Comunicació, i el 1987 es va modificar la freqüència d’emissió, i passava al 106.0 megacicles.

L’antena d’emissions es va traslladar al Pou del Merli l’any 1991, i d’aquesta manera es va aconseguir una millor cobertura, per arribar a tots els barris del municipi. L’any 1996, els estudis de l’emissora es van traslladar a la tercera planta del Centre Cultural, al barri del Camí Fondo, emetent des del 100.3 de la FM. En els 32 anys d’història de Ràdio Martorell, el municipi ha canviat molt, i l’emissora municipal ha viscut totes les transformacions socials, urbanístiques, econòmiques i informatives.

El setembre de 2010, la ràdio va començar a emetre des d’un nou dial: el 91.2 FM. L’estrena d’aquesta nova freqüència és fruit d’un canvi imposat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, que és qui té potestat per decidir sobre l’espectre radioelèctric de qualsevol punt de l’Estat. La Secretària d’Estat de Telecomunicacions va notificar a l’Ajuntament que calia fer un canvi perquè havien detectat incompatibilitats amb una altra emissora.

Des d’aquest nou punt del dial, cada dia de la setmana, l’emissora municipal dóna servei a tota l’audiència que la sintonitza, amb una producció pròpia de 24 hores diàries. Amb una plantilla de set treballadors i una quarantena de col·laboradors, el seu esforç manté viva la llarga tradició radiofònica martorellenca.

El 2012, Ràdio Martorell va incorporar-se a La Xarxa Audiovisual Local (XAL), una plataforma multimèdia de televisió, ràdio i continguts digitals al servei dels ajuntaments i entitats de proximitat d’arreu de Catalunya, d’Andorra, part del País Valencià i les Illes Balears. La nova estructura empresarial creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, optimitza la distribució de recursos als mitjans locals, amplia el finançament per als continguts informatius que elaboren i vetlla perquè siguin prou competitius.