Presentació llibres Rafi Bueno 'Un hotel per la COVID' i Sara Garcia 'Microhistorias: lo que aprendí de mis pacientes y compañeros'

L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural ha estat avui l’escenari de la presentació dels llibres de la infermera Rafi Bueno Un hotel per la COVID i la metgessa Sara Garcia Microhistorias: lo que aprendí de mis pacientes y compañeros. Dues martorellenques expliquen les realitats viscudes en el món sanitari amb motiu de la COVID-19. Relats colpidors, emotius, la duresa dels quals no deixa indiferent ningú. L’acte ha estat conduït per la també infermera Mercè Miranda, amb la participació de la regidora de Salut, Soledad Rosende.

Un hotel per la COVID (Editorial Cuatro Hojas) de la infermera del CAP de Martorell Rafi Bueno neix de les seves vivències a l’Hotel Salut que va instal·lar-se a Martorell els primers mesos de la crisi sanitària del coronavirus. Les infermeres i la direcció infermera del CAP Martorell van ser les encarregades d’organitzar i gestionar aquest espai adaptat a l’atenció assistencial.

A principis del mes d’abril, Bueno, juntament amb altres professionals sanitàries van adaptar de zero les instal·lacions de l’Hotel Ciutat de Martorell per adequar-lo com a espai assistencial temporal. Fins a finals de maig, l’Hotel Salut va estar en funcionament atenent persones afectades pel virus de la nostra població i comarca per descongestionar els hospitals.

Per a la infermera, “van ser moments de gran intensitat i el repte més complex de gestionar va ser el circuit de distribució d’uns espais que no estan pensats per a finalitats sanitàries”. A través d’aquest llibre,”volia transmetre el patiment dels malalts a l’Hotel Salut per donar-lo a conèixer. Escriure aquest llibre ha estat la meva teràpia. Ara recordo aquella experiència i penso que va ser molt gratificant. He après molt, sobretot del treball en equip de tots els estaments, tant sanitaris com no sanitaris, i del servei de l’hotel, que va cohesionar molt bé el treball”, ha explicat.

Rafi Bueno, infermera CAP de Martorell

La metgessa de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell Sara García ha parlat del seu Microhistorias: lo que aprendí de mis pacientes y mis compañeros. Un llibre digital en orígen, que ja es pot adquirir en versió impresa.

“Són petites històries que han passat en la pràctica clínica habitual. Capítols molt curts, que descriuen una situació puntual amb una reflexió posterior. Vaig començar a fer el llibre durant la COVID perquè les històries que em van passar em van impactar i em va anar molt bé escriure-les. Com que em va anar bé, ja em vaig estendre i vaig escriure altres capítols de la meva vida hospitalària que m’havien impactat”, ha comentat Garcia.

Sara Garcia, metgessa Hospital de Martorell

També per a ella escriure ha estat una bona forma d’evadir-se d’una realitat estressant per als professionals sanitaris. L’obra no només recull experiències negatives, sinó que també n’hi ha de bones. La martorellenca ha assegurat que el conjunt d’aquestes li han aportat “moltes coses que, si les saps portar bé, t’acaben enriquint com a persona”.