Recepció als estudiants francesos de Chevilly-Larue d’intercanvi a Martorell

1912
Recepció als alumnes de Chevilly-Larue
Recepció als alumnes de Chevilly-Larue

El Círcol ha acollit aquest divendres la recepció que l’Ajuntament de Martorell ha ofert a alumnes, professorat i representant institucional de Chevilly-Larue. L’activitat és part de l’intercanvi cultural i lingüístic que mantenen estudiants de Martorell i de la localitat francesa des de fa 26 anys. La delegació gal·la s’estarà a terres catalanes fins dimecres i s’allotjarà a cases d’estudiants de la nostra població.

Els lligams entre generacions de joves de Martorell i de Chevilly-Larue continuen intensificant-se. La cita s’estructura, com és habitual, en dues parts. La primera és la visita iniciada des de divendres i fins dimecres per part dels estudiants francesos, que s’allotgen a casa d’un company martorellenc. El retorn amb les mateixes parelles es farà del 21 al 26 de març amb l’estada dels alumnes catalans a França.

Fonollosa: “És una gran experiència vital i la recordareu sempre”

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha donat la benvinguda als estudiants, professorat, representants de la Mairie (Ajuntament) de Chevilly-Larue i estudiants i famílies acollidores. Els ha desitjat “que us tractin molt bé i que, quan torneu, tingueu un bon record, igual que el que vam tenir nosaltres l’any passat quan vam anar a casa vostra”. Als alumnes locals, Fonollosa els ha explicat que “el més important és l’experiència vital que us emportareu. La recordareu sempre” i als seus pares i mares acollidors els ha dit que “és una experiència que fa créixer molt els vostres fills i filles. Anar a l’estranger els espavila i els va molt bé”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Han acompanyat l’alcalde en els parlaments la regidora d’Ensenyament, Núria Canal; la regidora de Cooperació, Míriam Riera i professores d’espanyol i de francès d’ambdues localitats. Canal ha recordat que “des de l’Ajuntament estem encantats de donar suport a aquesta iniciativa” i ha agraït “al professorat i a les famílies l’acollida que dispenseu als estudiants”.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Martorell

Riera ha desitjat “que tots us trobeu molt a gust, ja que més que un viatge és un intercanvi cultural i lingüístic, tota una experiència”. La regidora ha reconegut que tot plegat “suposa un gran esforç d’adaptació, però sou joves preparats i esteu molt adaptats a qualsevol situació”.

Míriam Riera, regidora de Cooperació de l'Ajuntament de Martorell

Primers contactes entre els estudiants

La delegació francesa la componen 20 alumnes i dues professores d’Espanyol del Collège Jean Moulin, a més d’una representant de la Mairie de Chevilly-Larue. A Martorell, participen del programa 23 alumnes dels 4 instituts locals i 4 professores de francès, una de cada centre.

El Julien és un dels alumnes francesos participants, i explica que “és el tercer cop que vinc, ja que abans havia estat a Barcelona i Sitges”. El Julien considera que “aquest intercanvi és una bona manera d’aprendre una mica d’espanyol d’una manera més fàcil”.

Julien, estudiant del Collège Jean Moulin de Chevilly-Larue

El Marcos Jiménez estudia 4t d’ESO a La Mercè i és l’amfitrió de l’Alexander “amb qui fins ara m’he comunicat per WhatsApp per saber quins són els seus gustos”. Un cop s’han conegut cara a cara, reconeix que “de moment ens hem comunicat més en francès, però cada cop l’ajudo més a entendre les coses en espanyol. Fem servir el traductor de google i el diccionari, però intentem practicar més amb la parla”.

Marcos Jiménez, estudiant de l'Institut La Mercè de Martorell

A Martorell, els alumnes francesos practicaran espanyol, mentre que en la tornada, seran els martorellencs qui faran una immersió en francès.

Temps de convivència i de conèixer un altre país

La delegació francesa ha arribat aquest divendres al migdia a l’Aeroport del Prat i ha visitat la Barceloneta abans de conèixer les seves famílies d’acollida i dinar plegats. Després de la recepció d’aquest divendres a la tarda, han gaudit d’una festa amb música i durant el cap de setmana disposaran de temps lliure amb les famílies. A partir de dilluns, els visitants coneixeran diversos espais de Barcelona: el Palau de la Música Catalana, la Sagrada Família, el Passeig de Gràcia, el barri Gòtic, el Museu Marítim i el Port Vell. També compartiran classes i un esmorzar de comiat el dimecres, abans de retornar cap a casa.