Per la seva trajectòria en l’àmbit de la comunicació, per ser “la veu” de Martorell, mestre i cultivador de les tradicions locals, Màrius Garcia, Fill Predilecte de Martorell, ha estat homenatjat avui al Centre Cultural. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa, l’equip de govern i membres destacats d’algunes de les entitats en què ha participat.
“Si fa molts anys algú no s’hagués inventat la paraula gràcies, amb tot el seu significat, crec que ens l’hauríem d’inventar avui, perquè no ser dir un altra paraula”, ha iniciat Màrius Garcia el seu discurs. L’homenatjat ha assegurat que el reconeixement el va agafar per sorpresa i que mai havia pensat que la seva tasca tingués aquesta repercussió. “He estat molt feliç aportant qualsevol petit detall al desenvolupament del nostre poble. El nomenament m’ha fet recordar molts martorellencs entusiastes, amics i col·laboradors, disposats a entregar-se a qualsevol iniciativa i que també mereixen la felicitació de Martorell. Vull compartir amb tots ells la satisfacció que sento i fer-los partícips d’aquest reconeixement”, ha expressat.
L’alcalde Xavier Fonollosa li ha fet entrega de la placa que acredita els seus mèrits, tal com va aprovar per unanimitat el ple de l’Ajuntament, i ha dit que “és responsabilitat de les institucions formalitzar aquest reconeixement per fer-lo un exemple a seguir per a tothom”. També ha remarcat que “volem que l’exemple del Màrius esdevingui un mirall on ens puguem veure reflectits com a poble”, i ha destacat que Garcia és “una persona clau per entendre la cultura i les tradicions de Martorell de l’últim mig segle. És una manera de retornar, ni que sigui de manera simbòlica, part de tot el que ha aportat per construir el Martorell d’avui”.
Fonollosa ha reblat que “en les accions callades i discretes, humils i generoses, amb les què, Màrius, has demostrat sempre el suport a les entitats de Martorell. Ho has fet sense treure cap profit més enllà de la satisfacció personal de participar-hi. Per tot això, és hora, doncs, que Martorell et retorni també una mica de tot el que ens has aportat per ser un millor poble”.
L’acte ha estat presentat per la periodista de Ràdio Martorell, Assumpta Mera, qui ha titllat Màrius Garcia de “mestre de la comunicació local” i “una persona que fa dècades que organitza tot tipus d’activitats culturals a Martorell, i que hi participa. Amb la seva coordinació, amb la seva veu, amb la seva empenta, amb la seva elegància, amb la seva generositat. I és que sempre que se l’ha necessitat, ell a respòs”.
Montse Ariza i Xavier Tobella, exalumnes del Col·legi Sant Tomás de Aquino, han llegit una selecció del primer guió del programa Nosaltres…la gent jove, emès per Ràdio Martorell, que feien els alumnes del centre.
Els assistents també han pogut veure un emotius vídeo biogràfic, editat per Jaume Mir, i la neta de Màrius Garcia, Maria Tarragó, li ha dedicat unes paraules en nom de la família i ha fet lectura del poema Caminante no hay camino de Federico García Lorca i El poble de Miquel Martí i Pol.
Biografia Màrius Garcia
Màrius Garcia i Baeza va néixer a Martorell l’any 1932 i és patró vitalici de la Fundació Francesc Pujols. Ha estat mestre i director del Col·legi Sant Tomás de Aquino, on va fundar i dirigir la revista En Equipo (1978), amb una redacció formada per escolars que durant anys van cobrir tot tipus de notícies locals, amb rigor i passió.
Pioner de l’emissora Ràdio Martorell i president del Patronat de la Cavalcada de Reis, entre els anys 2006 i 2015. Destacava per haver estat “la Veu de Martorell”, apel·latiu que s’ha guanyat després d’haver posat la seva veu, clara i entonada, d’home de ràdio, en diversos actes culturals del poble, com l’arribada dels Reis Mags o el Premi Vila.
Garcia va fundar, amb en Josep Servat, l’Acadèmia Martorell i va ser un dels organitzadors del primer Pessebre Vivent de Martorell, al Sant Tomás de Aquino, tradició nadalenca que té continuïtat a l’escola La Mercè, on Garcia ha fet de narrador uns quants anys.
Del currículum de Màrius Garcia en destaca també el fet d’haver presidit la Creu Roja de Martorell (1995-1997); d’haver fundat la fira Artesanàlia de la Festa Major (2007) i d’haver estat un dels responsables que Els Pastorets es tornessin a representar al teatre El Foment.