Relat dels temps més convulsos de la Catalunya del segle XX a ‘Els ocells et bressolen’

788
Presentació 'Els ocells et bressolen'

Avui s’ha presentat a la Biblioteca Francesc Pujols la novel·la Els ocells et bressolen de l’autora torrenca, Teresa Borrut Llopis. Es tracta d’una narració que explica, en primera persona, la vida de la tieta de l’escriptora, Aurora Borrut, que s’inicia en plena Segona República i que transcorre pels episodis més convulsos del segle XX, on la Guerra Civil, la postguerra, l’exili, la Segona Guerra Mundial, els quaranta anys de franquisme i la transició fins a l’actualitat actuen de decorat marcant els diferents capítols viscuts. A l’acte hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Sergi Corral. Ha presentat l’autora Núria Llofriu.

El llibre explica les vivències de la tieta Aurora que va néixer a Martorell i amb tres anys va viure la Guerra Civil, amb cinc fugia dels bombardejos dalt d’un carro ple de farcells i en tenia set quan feia l’estraperlo per portar alguna cosa de menjar a casa. Així, la novel·la acaba sent el retrat d’una família qualsevol que va haver de viure uns temps excepcionals.

“Es tracta d’una biografia històrica de la meva tieta, que comença amb uns capítols dels nostres avantpassats familiars del final del segle XIX, i principis del XX, però llavors ja comença amb el naixement de la tieta el 1933. El llibre és testimoni dels convulsos anys del segle XX, amb la Segona República, la Guerra Civil, la postguerra, l’exili, la Segona Guerra Mundial, els quaranta anys de franquisme i la transició fins a l’actualitat”, ha explicat l’autora del llibre, Teresa Borrut.

Teresa Borrut, autora 'Els ocells et bressolen'

El relat es va començar a escriure fa deu anys, quan Aurora Borrut en tenia 80, i es tracta d’un relat verídic replet de poesies, cançons, refranys i dites, i complementat amb una llarga investigació de camp i documents dels arxius històrics de pràcticament tot l’Estat Espanyol. “Això va sorgir d’una sobretaula d’un dinar, quan la tieta ens va començar a contar la història de la seva vida i jo em vaig quedar perplexa perquè semblava el relat d’una pel·lícula. Així, amb l’objectiu que no quedés en l’oblit, vaig pensar que m’ho expliqués tot amb detall i poder escriure aquest llibre”, ha especificat Borrut.

Teresa Borrut, autora 'Els ocells et bressolen'

Així, Aurora Borrut ha mostrat l’orgull del llibre que ha escrit la seva neboda, “quan vaig començar a explicar no pensàvem a fer cap llibre, i és una satisfacció que ara s’hi hagi convertit en una novel·la. Tot el que he explicat sobre la meva experiència en aquest relat és totalment verídic, inclús en alguns moments vaig preferir no ser molt explícita per no nomenar coses massa desagradables”, ha expressat.

Aurora Borrut, protagonista de la novel·la 'Els ocells et bressolen'

A l’acte s’hi ha disposat un estant amb diversos exemplars per tot aquell qui ha estat interessat a comprar la novel·la.