‘Renda Bàsica’ reflexiona sobre la idea de garantir un ingrés fix per a tots els ciutadans

787

Renda Bàsica és la primera pel·lícula que aborda directament la qüestió de la renda bàsica garantida universal. Un ingrés fix per a tots els ciutadans del món que permetés cobrir les necessitats bàsiques sense dependre d’un salari. El film es projectarà aquest proper dissabte, a les 18.30h, a la Casa de Cultura, dins el cicle ‘El documental del mes’ i la programació del Nadalem de la Regidoria de Cultura.

El 2015 va ser l’any en què per primera vegada l’1% més ric del món posseïa tants diners com el 99% de la població restant. Des de la crisi de 2008, l’esquerda en el repartiment de la riquesa s’ha anat ampliant. A aquesta qüestió se li suma la creixent robotització de les activitats productives i la conseqüent pèrdua de llocs de treball substituïts per màquines.

El documental es pregunta si és aplicable la renda bàsica garantida; si pot existir un sistema econòmic on el treball estigui separat dels ingressos. La proposta de la renda bàsica garantida torna al debat públic com una alternativa al principi de drets i deures. La idea que tots els majors de 21 anys han de tenir una assignació fixa mensual, independentment de si estan treballant o no, divideix opinions. Les qüestions filosòfiques que fan referència al sentit de l’existència humana irrompen en la política i l’economia per qüestionar el model socioeconòmic actual.

Renda Bàsica asseu davant de la càmera politòlegs, economistes, filòsofs, sociòlegs, empresaris que discuteixen el concepte des del punt de vist ètic, econòmic o social. Les seves intervencions es combinen amb testimonis de ciutats o estats on ja s’ha aplicat el sistema i que posen sobre la taula els pros i els contres de la pràctica real. Tot amenitzat amb fragments de pel·lícules i sèries de ficció que donen al documental lleugeresa per afrontar el debat amb ironia i sentit de l’humor.

Sobre el director

La pel·lícula està dirigida per Christian Tod (Àustria, 1977), un economista que actualment treballa en la seva tesi sobre la renda bàsica. La seva primera pel·lícula va ser Fatsy – The Last Cowboy of Austria (2007), amb la qual va rebre una menció d’honor al Crossing Europe Film Festival de Linz. L’any 2010 va presentar Es Muss Was Geben, seleccionada com a pel·lícula inaugural del Crossing Europe Film Festival i estrenada en cinemes l’any 2011.