La llum més alta (Edicions del Buc) és el poemari de Ricard Garcia que s’ha presentat aquest dijous a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Marta Pérez, poetessa, i Josefina Canals, tècnica de Cultura, han acompanyat l’autor, nascut a Sant Llorenç d’Hortons i fincat a Martorell, dalt de l’escenari. L’acte ha estat la cloenda de les presentacions literàries de Sant Jordi.
El llibre La llum més alta és un cant als orígens, a l’experiència amorosa i a la mort. Un exercici de memòria que fa balanç del passat i una contemplació del món condensada en la veritat dels poemes amb què el poeta es cura les ferides.
“Tracta els orígens i la terra, que sempre tinc presents, però també la mort, que plantejo sense dramatismes. D’aquí el títol. En comptes de presentar-la com a tema fosc, l’entenc com a cicle natural, volent-m’ho creure per poder afrontar el futur”, ha desvetllat Garcia, qui també ha reconegut que als seus llibres anteriors parlava de la mort de manera “més bèstia, més potent” i en aquest darrer llibre ho fa amb “més serenitat”.
Ricard Garcia, poeta
La publicació combina poesia amb prosa, amb la intenció “de captar instants, aturar vivències i convertir-les en píndoles”, ha expressat l’autor.
Ricard Garcia, poeta
La llum més alta va guanyar el 38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi d’aquest any, un guardo que a Garcia li feia “molta il·lusió”. El poeta ha assegurat que “els premis de poesia ajuden a publicar perquè no es ven com la novel·la. Actualment, és una de les poques maneres de publicar poemaris, a no ser que siguis una de les quatre persones més punteres”.
Ricard Garcia, poeta
Al certamen, convocat per l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà, s’hi van presentar enguany 75 originals.