‘Lampun’ de Ruy D’Aleixo, una faula sobre la mort, el poder, la màgia i la revolta

542
Presentació 'Lampun' d'Aleix Ruiz

En el marc de les activitats de Sant Jordi, aquest dijous ha estat el torn de l’escriptor martorellenc Aleix Ruiz, conegut com a Ruy D’Aleixo, qui ha parlat al Centre Cultural de la seva novel·la Lampun (Males Herbes). Explica la història de dos cosins que accepten la feina de botxí abans no perdin el poc que tenen. El professor de l’Institut Pompeu Fabra Andrés Martínez Reche ha conduit la conversa, així com el regidor de Cultura, Andreu González.

Als peus de l’Himalàia, en un regne antic assetjat per exèrcits estrangers i dissidents interns, dos cosins arruïnats accepten la feina d’aprenents de botxí. Els nois fan la seva nova tasca, fins que un dia han d’executar Lampun, una criatura dòcil que no pertany al món dels humans. A partir d’aquest fet, un d’ells decideix investigar sobre la vida passada de Lampun, i sobre la seva naturalesa màgica.

“És un llibre de fantasia, de ficció, ambientat en l’Índia medieval. El personatge principal és un pagès arruïnat per una guerra que coneix Lampun, un naga amb poders malèfics i benèfics”. “El pagès descobreix com funciona el món, la política imperial i les seves contradiccions a través d’aquesta coneixença”, ha explicat l’autor.

Ruy D'Aleixo, autor

La novel·la té una prosa senzilla i evocadora que recorda als grans clàssics orientals. D’Aleixo construeix una faula sobre la mort, el poder, la màgia i la revolta. Una història d’aventures amb regust llegendari basada en “la reconstrucció de textos medievals en un intent de defugir els clixés sobre l’Índia”.

Ruy D'Aleixo, autor

Lampun és la primera novel·la de ficció de Ruy D’Aleixo. El martorellenc combina els volums propis amb traduccions d’obres d’altres llengües. Per una banda, va publicar el recull de contes El món dels seus déus (Distorsions) el 2015, alhora que pensava en Lampun com la seva propera obra. El 2019 va arribar El jove fóssil (Libros en su tinta) i se suma a les traduccions amb En palabras de Buda. El 2011, va guanyar el Premi Vila en l’apartat local amb Un altre sense dorsal.