Ruscalleda reivindica la pedagogia del vi en el pregó de la Festa del Roser

807

La cuinera Carme Ruscalleda, filla de Sant Pol de Mar i la dona amb més estrelles Michelin del món, set en total, ha estat l’encarregada de fer el pregó de la Festa del Roser 2021, que ha tingut lloc aquesta tarda a la plaça de La Vila i s’ha pogut seguir en directe a Ràdio Martorell 91.2 FM. La divulgadora gastronòmica ha recordat els seus orígens en una família de tradició pagesa i ha defensat la cultura del vi com una manera d’entendre els àpats. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i els regidors de l’equip de govern hi han acompanyat la xef catalana.

Ruscalleda ha parlat de la verema com un moment clau a la seva família: “Cada tardor es revolucionava la casa amb les tasques de la verema, tothom era ben rebut a col·laborar-hi i eren moltes famílies les que ajudàvem a trepitjar vins, per a la canalla era com un joc”. A més, ha convidat a “fer pedagogia sobre la cultura del vi, a perdre la por a parlar sobre el seu consum”, i ha apuntat que “cal ensenyar a gaudir-lo”. “Els pobles de la Mediterrània hem contemplat el vi com un aliment que conté perills, per això cal formar la mainada i els joves, el vi s’ha d’aprendre a prendre’l”, tot i que sense cedir en excés.

Especialitzada en la cultura mediterrània, Ruscalleda és una cuinera que ha defensat el seu caràcter i el llegat que ha de deixar en el futur: “Som amants de la cultura de la terra i no la volem perdre, és molt interessant, l’hem heretat i la volem deixar en herència a les futures generacions, mereix entesa i respecte i col·laboració social i política”. Agraïda per la invitació, ha remarcat el to alegre de la Festa del Roser, on la cultura martorellenca s’expressa a través del vi i del menjar.

Convidada a Martorell, no ha volgut perdre l’oportunitat de situar la comarca del Baix Llobregat com un “indret especial, interessant i inspirador”. En clau martorellenca, ha definit el plat de pollastre amb raïm com un bon exemple per maridar menjar i raïm, i del qual “els més afortunats han de fer un aplaudiment amb onada per mantenir un plat tan singular”.

L’alcalde Fonollosa ha tancat els parlaments convidant a gaudir d’unes celebracions que recorden el passat agrari martorellenc. “Tornem a fer festa i estem molt contents, ja que avui recuperem una cita que evoca els nostres orígens vitivinícoles al voltant d’una copa de vi”, ha expressat. Sobre la presència de Carme Ruscalleda, ha admès que ha estat un “un motiu de goig i de joia tenir-la com a pregonera”.

El pregó ha estat un dels moments clau de la Festa del Most, que s’iniciava aquesta tarda, a les 17.45h, a la plaça del Vi amb la tradicional recollida del raïm. Els carros dels Amics de Sant Antoni Abat han transportat els fruits fins a la plaça de la Vila on ha tingut lloc la trepitjada i la mostra de balls de cultura popular amb Bastoners, Capgrossos i Gegants de Martorell. A la plaça de l’Església, s’ha pogut gaudir del concert del trio Boira.