Sáez: "els periodistes i els mitjans anem tard en adaptar-nos a les noves xarxes socials"

1175

El periodista Albert Sáez va ser aquest dimarts a la Fira del Llibre per presentar El periodisme després de Twitter. Notes per a repensar l’ofici i encapçalar un col·loqui sobre el nou paper del periodisme i els mitjans amb la irrupció de les xarxes socials. Sáez va parlar de l’adaptació del periodisme vers la proximitat, l’ús de les xarxes i l’aportació de reflexió i anàlisi perquè la professió continuï sent rellevant. També es van presentar els llibres La vostra Anita, de Lluís-Anton Baulenas, 500 raons per parlar català, de David Pagès, i es va fer un taller de cuina d’aprofitament de l’escriptora martorellenca Natalia Demidoff.

El subdirector d’El Periódico de Catalunya i professor de la Universitat Ramon Llull, Albert Sáez, va presentar un llibre que, com ell mateix explicava, “sorgeix de la insolència d’una estudiant meva, que em va dir que no era ningú si no tenia compte de Twitter”. Aquest fet el va portar a reflexionar sobre la irrupció d’aquesta i d’altres xarxes socials i com aquest fet ha afectat la professió periodística.

El conferenciant, que va ser acompanyat pels periodistes martorellencs Míriam Riera i Víctor Puig, va reconèixer que “els periodistes estem anant tard en assimilar les xarxes socials. Alguns les han rebutjades mentre els seus usuaris hi han substituït els mitjans de comunicació. Ens cal un canvi de mentalitat i un contacte directe amb la gent, com passa amb els mitjans locals”. Va exposar que “avui en dia qualsevol persona informa a través del Twitter, però pot ser una informació imprecisa i inexacta. Els periodistes podem seguir sent valorats si sabem explicar, interpretar i contextualitzar les informacions per recuperar la malmesa confiança del públic vers la professió”.

Una novel·la, un assaig i un taller

Prèviament, l’escriptor i guionista Lluís-Anton Baulenas va presentar La vostra Anita. Una novel·la que “ha seguit el procés invers: primer va servir per fer, fa més de deu anys i amb en Ventura Pons, el guió de la pel·lícula titulada Anita no perd el tren, de bona acollida. El llibre va quedar despenjat fins ara, que m’he decidit a publicar-lo”. Baulenas hi narra una història sentimental i femenina, que planteja el fet que dones de cinquanta anys sovint es tornen invisibles a la nostra societat. La protagonista hi viu una intensa història d’amor.

El filòleg David Pagès va presentar el seu treball 500 raons per parlar català. Ell mateix el definia com “un conjunt de 500 citacions amb visió encoratjadora i positiva per explicar per què és important la llengua, i que aglutina citacions de gent de tots els territoris de parla catalana, de gent de diversos àmbits i professions, coneguts i anònims, d’immigrants i de joves, que són el futur de la llengua, i també referències amb un estat d’ànim positiu i encoratjador”.

Prèviament, l’escriptora martorellenca Natalia Demidoff va encetar la jornada literària fent un taller de reciclatge de cuina i tast relacionat amb la presentació del seu llibre Cocinar con amor.