Salut preveu vacunar a la població general a l’abril, si hi ha prou dosis

454

La vacunació de la població general a Catalunya començarà després de Setmana Santa. El Departament de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts el seu pla, que preveu vacunar fins a 500.000 persones a la setmana. Això sí, quan arribin les vacunes necessàries. L’objectiu és immunitzar en el mínim temps possible 5,4 milions de persones, el 70% de la població major de 15 anys, el percentatge que es considera necessari por aconseguir la immunització de ramat.

La Generalitat preveu habilitar prop de 500 espais de vacunació a tot Catalunya. Els principals punts on es vacunarà seran els 433 centres d’atenció primària que hi ha a Catalunya. Segons Salut, els centres d’atenció primària tenen capacitat per vacunar 200.000 persones a la setmana, les que es vacunen en època de la grip.

Però també s’habilitarà espais addicionals per a quan la disponibilitat de vacunes permeti augmentar el ritme de vacunació. Aleshores la campanya s’ampliarà a 52 espais addicionals que Salut ha previst per treballar a un ritme de més de 300.000 dosis a la setmana. Així no se saturarà l’activitat dels CAP.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha afirmat que “ara mateix el nostre cavall de batalla és reclamar que ens arribin les vacunes per immunitzar el 70% de la població al més aviat possible. Estem protegint els col·lectius més vulnerables però molta gent gran està esperant a casa i no em cansaré de reclamar allà on calgui les dosis que ens corresponen per protegir totes les persones grans del nostre poble”.

Espais addicionals

Hi haurà 46 centres de capacitat mitjana distribuïts per tot el territori, gestionats per dos o tres equips d’atenció primària que hi desplaçaran alguns dels seus professionals i que complementaran amb reforç extern. A més, hi haurà sis grans espais de vacunació: el pavelló 4 de la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà, el poliesportiu de Sabadell, el pavelló Onze de Setembre de Lleida, un espai encara a concretar a la regió sanitària del Camp de Tarragona i el Palau Firal de Girona. A aquests espais caldrà sumar-hi, si el nombre de dosis disponibles permet fer crides massives, espais emblemàtics com el Camp Nou.

Professionals que vacunaran

Cada CAP destinarà entre dos i tres professionals a la vacunació; una xifra que variarà en funció del nombre de dosis disponibles. Actualment, Salut disposa de 10.000 professionals, dels quals 9.000 s’han ofert amb una crida de voluntaris que podran oferir suport als equips d’atenció primària quan ho necessitin.

Es tracta d’estudiants d’infermeria i medicina, jubilats d’infermeria i medicina, professionals del sistema sanitari disposats a fer hores fora de la seva jornada de treball, i tècnics d’emergències mèdiques i odontòlegs.

La citació

El Servei Català de Salut enviarà un SMS o farà una trucada telefònica al pacient, prioritzant les persones més grans. El dia i l’hora es concertarà a través d’una plataforma web, vacunacovidsalut.cat, que habilitarà el departament. Amb les dades d’identificació que doni per la primera vacuna (CIP o DNI), l’usuari rebrà la informació de la segona dosi i tindrà el justificant de vacunació en PDF.

Dades coronavirus a Martorell

Avui hi ha tres pacients, un de fora i dos de Martorell, positius de coronavirus ingressats a l’Hospital Sant Joan de Déu, on hi ha vuit persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital Sagrat Cor hi ha 11 persones ingressades amb positiu, tres d’elles de Martorell. I tenim 30 veïns i veïnes positius confinats al seu domicili.

La taxa de reproducció del virus a Martorell és d’1,16 i el risc de contagi alt. Hi ha tres grups escolars afectats pel virus: un a l’Escola Juan Ramón Jiménez, un al Vicente Aleixandre i un al Mercè Rodoreda. Avui, no hem de lamentar cap defunció pel virus a Martorell.