Sant Jordi brilla als carrers de Martorell amb llibres, roses i un ambient festiu

774
Sant Jordi 2023

Martorell ha celebrat la Diada de Sant Jordi des de primera hora del matí, en què floristes, llibreters i els més fidels a aquesta cita han aprofitat per conèixer les novetats literàries, adquirir les roses i passejar pels carrers i les parades engalanades. Fins a nou llibreries (Alfil.be, Bernadàs, El Petit de la Vila, Keiken Còmics, Miró, New Còsmic, Stel, Teteria Mura i Unmelic) i cinc floristeries (Art i ornamentació, El jardí d’Adriana, Flös Estudi, Més k flors i Monarian) han exposat al carrer i han viscut la diada amb els visitants, que han respost amb una gran afluència i molt moviment.

La plaça de l’Església ha estat l’epicentre del diumenge, i és que ha aplegat parades de llibres, entitats com Assotea i Hipofam, la Residència Sant Joan de Déu de Martorell, llibreries, l’Agrupament Escolta i Guia Joan XXIII, així com associacions de veïns, esplais juvenils i botigues especialitzades en còmics, llibres i videojocs.

En paral·lel, les llibreries han acollit signatures dels autors locals Marta Álvarez, Jordan Ponce, Josep Maria Calaf, Joaquim Paera, Laura Gallofré, Robert Garcia i Daniel Canals, que han passat pels diferents estands per dedicar els seus exemplars. Tot plegat s’ha completat amb les representacions de  la llegenda i el drac, una sessió d’explicar contes i màgia amb el Fèlix Brunet que ha entretingut els més menuts.

Un Sant Jordi molt animat

El fet que la Diada de Sant Jordi hagi coincidit amb el diumenge de Fira de Primavera a Martorell generava dubtes als comerciants, però les cues per comprar llibres i roses han esvaït la incògnita sobre com podria avançar la jornada. Pel que fa als floristes, una d’elles és Àngels Mas, d’El jardí d’Adriana, qui ha explicat que “els vilatans han sigut molt matiners i no hem parat des de quarts de vuit del matí, dissabte vam fer una prèvia i s’ha repartit molt, no podme demanar més”.

Àngels Mas, florista

Albert Bernadàs, de la llibreria Bernadàs, ha exposat que els clients han fet la feina durant la setmana, “a la llibreria s’ha anat notant poc a poc”, adquirint els seus volums amb antelació, però creu que no s’han volgut perdre el dia gros, el de Sant Jordi. En aquest sentit, Mireia Catalán, de la llibreria Unmelic, també ha confessat que han començat el dia amb el dubte sobre si els clients optarien per Martorell o marxarien a passar el dia, però s’ha mostrat contenta de l’afluència de públic al seu negoci, “en ser Fira de Primavera tot ajuda, els pares es proecupen perquè els nens els agradi llegir”.

Mireia Catalán i Albert Bernadàs, llibreters

Pel que fa als escriptors que han signat a Martorell, dos d’ells són Daniel Canals i Pablo Martínez. El primer, recentment guardonat amb el Premi Vila, i el segon, presentant la seva primera obra. Per a ambdós, la jornada ha estat molt especial i emocionant.

Daniel Canals i Pablo Martínez, escriptors

La Diada de Sant Jordi ha estat amenitzada pel concert que ha ofert la Banda Simfònica de Martorell, que ha omplert la plaça de l’Església a bon ritme i ha fet que els curiosos s’hi quedessin una estona més.

Roses a les residències i hospitals

Un any més, l’alcalde Xavier Fonollosa i l’equip de govern han repartit roses a les residències Sant Joan de Déu i Anoia, i a l’Hospital Sagrat Cor. L’Ajuntament també ha fet arribar roses per a tots els professionals de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). Durant el matí, el Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, ha repartit més de 300 roses entre els professionals que treballen en el centre, tot desitjant-los una bona Diada de Sant Jordi.