Aquest divendres s’ha inaugurat al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna l’exposició Agustí Centelles, Memòries d’un fotògraf. La mostra, produïda pel seu fill Sergi i el seu nét Agustí, és un recull d’instantànies, dietaris i material fotogràfic del famós fotoperiodista que va immortalitzar escenes dels temps de la República, la Guerra Civil i l’exili.
Agustí Centelles, Memòries d’un fotògraf recull imatges quotidianes i crues de la realitat en temps de la República, de la Guerra Civil i del seu llarg exili de 35 anys. També inclou vitrines amb objectes personals: càmeres, llibretes d’anotacions i capses de galetes per desar les imatges, i inclou un recordatori d’una exposició que l’artista va fer a Martorell el 1983, just dos anys abans de morir. Tots aquests continguts es podran veure els dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, i dissabtes i diumenges, de 10.00 a 14.00h, fins al 17 d’abril, quan es preveu organitzar visites combinades per a escolars i públic en general al refugi antiaeri de la plaça de la Vila i a l’exposició, segons ha explicat la tècnica de Museus de Martorell, Montserrat Farreny.
Instantànies de moments clau de la història recent
Sergi Centelles ha destacat del seu pare que era“una persona oberta i tenaç, que no va parar fins aconseguir que triomfés a revistes i diaris la seva manera de veure la fotografia” i que “la mostra permet fer memòria històrica: parlar de la Guerra Civil, quelcom tan poc habitual a les escoles. Aquí hi ha imatges del Front d’Aragó, del 19 de juliol i de l’exili a Argelers i al camp de concentració de Bram”. Aquest darrer fet és molt important, ja que “esdevé l’únic cas de fotògraf que, sent intern d’un camp de concentració, ha arribat a fer-ne un reportatge fotogràfic durant 8 mesos”.
Centelles: “Ara, a molts fotògrafs se’ls reconeix la feina”
Sergi Centelles no ha defugit de parlar de la venda del patrimoni fotogràfic del seu pare al Ministerio de Cultura el 2009, que va provocar molt de malestar a les institucions catalanes: “gràcies al fet que els fills vam fer el que crèiem que corresponia fer per la memòria del nostre pare, s’ha desenvolupat un afany per la fotografia i molts fotògrafs que estaven arraconats com Armengou, Colita, o Ramon Casas han estat revaloritzats”.
Corral: “Són imatges del passat, però no massa diferents del present”
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Sergi Corral, ha agraït al Sergi i a l’Agustí Centelles les facilitats donades per portar fins a Martorell un recull d’aquestes característiques, i ha lloat el fotoperiodista: “és una sort que en aquella època hi hagués algú tan valent de ficar-se pel mig, posant-se en perill, per reproduir dures escenes que no són pas tan llunyanes al que està passant en el present a diferents punts del planeta. Ens permet viatjar al passat, però també no oblidar el present”. A Corral l’han acompanyat en els parlaments els regidors Cristina Dalmau, Lluís Amat i Belén Leiva.