Setmana Europea de la Prevenció de Residus, plena de jocs, manualitats i formació

588

Del 18 al 26 de novembre, Martorell acollirà diverses activitats relacionades amb la  Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Es faran mercats de segona mà, tallers de reciclatge, exposicions informatives i presentacions. L’objectiu és sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir els residus que generem, i donar claus per generar-ne els mínims possibles.

El tret de sortida es donarà el dissabte 18 de novembre. Coincidint amb 2a edició de la Fira del Joc i la Cooperació, a la plaça de l’Església es duran a terme els tallers ‘Juga net amb els residus’. D’11.00h a 14.00h, els assistents podran jugar a “jocs per a tota la família relacionats amb el reciclatge, com ara el trencaclosques, la ruleta dels residus i jocs de pescar i encistellar residus per als més petits”, segons comenta Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell.

També es podà participar “en el joc d’escapada ‘Escapem dels plàstics’, que poden fer les famílies amb infants a partir dels 10 anys. Cal reservar plaça a algun dels torns a entrades.martorell.cat“, destaca la tècnica de Medi Ambient. I es farà una sessió amb el joc ‘Lliures d’envasos d’un sol ús’, per a adults i/o famílies. Els participants entraran al sorteig d’una capsa d’experiències d’escapades en família i rebran un obsequi al Punt informatiu.

Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

El diumenge se celebrarà el 13è Mercat d’Intercanvi i Segona Mà de Martorell, en horari de 10.00h a 14.00h, a la Rambla de les Bòbiles, on hi haurà un centenar d’estands. Es tracta d’una activitat que pretén allargar la vida dels objectes que encara són útils.

L’endemà, dia 20 de novembre, arrancarà al vestíbul del Centre Cultural l’exposició ‘Menys plàstics, més vida’, cedida de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que pretén conscienciar sobre la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir-ne l’ús, sobretot pel que fa als plàstics d’un sol ús. La mostra es podrà visitar fins al 10 de desembre.

Des del dimarts 21 de novembre i durant dues setmanes “es pot anar a la Casa de la Vila, el Mercat Municipal, el Complex Educatiu o el Centre Cultural a recollir el pack recicla amb el tiquet que s’haurà rebut per carta. Aquest pack es composa de 3 bosses del reciclatge bàsic (blava, groca i verda) i un cubell d’orgànica per ajudar a fer la recollida selectiva a casa”.

I el dimecres 22, a la Sala Muxart del Centre Cultural, es presentarà el Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell, a les 17.00h. Aquest Pla “es va aprovar al Ple del 16 d’octubre, consultable a martorell.cat/prevencioresidus”. També es durà a terme “la presentació tècnica del nou servei de neteja”, a càrrec d’UTE Neteja, diu Glòria Carrera.

Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Per finalitzar la Setmana, el divendres 1 de desembre de 17.30 a 20.00h, a les sales 3 i 4 del Centre Cultural, es farà el Taller de Costura Creativa de Reutilització. Es tracta d’una activitat “de fabricació de bosses de tela a partir d’un residu que pot ser molt útil: de les teles de paraigües trencats”. L’aforament màxim serà de 15 participants. Per fer la inscripció, cal accedir al portal cerclezero.cat.

Glòria Carrera, Tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Carrera conclou que “els residus són un problema, una deficiència del nostre sistema productiu”, i que per això la Setmana Europea de la Prevenció de Residus pretén “generar el mínim de residus possibles, a partir de múltiples estratègies per a ciutadans, comerciants i indústries”.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra arreu del continent europeu entre els dies 18 al 26 de novembre, amb un munt d’activitats.