Martorell ja compta amb desfibril·ladors externs automàtics (DEA) a la via pública i a disposició de la ciutadania en cas que es necessiti una actuació urgent. La instal·lació de desfibril·ladors a punts específics del municipi comporta una altra passa endavant per a la consolidació definitiva de Martorell com a ciutat cardioprotegida.
Fins ara, els DEA es trobaven a l’interior d’alguns equipaments públics per al seu ús en cas necessari. El regidor de Salut i Gent Gran, Albert Fernández, apunta que, tot i que encara no es trobaven a la via pública, aquests aparells ja van començar a funcionar i a fer-se servir per a reanimar persones.
Reproductor d'àudioAlbert Fernández, regidor de Salut
A partir d’ara, aquests desfibril·ladors es poden trobar a les façanes de 10 equipaments municipals de manera fixa, sumats a els altres dos aparells mòbils que es troben a dues patrulles de la Policia Local. Els DEA van acompanyats d’uns cartells informatius on s’explica de manera senzilla i amb el suport d’il·lustracions com s’han de fer servir i els procediments que s’han de seguir en cas d’un infart o una aturada cardíaca. A més, i tal com explica el regidor Fernández, en el moment en què s’obren els armaris per fer servir els aparells “s’activa de manera automàtica un senyal que posa en alerta el Servei d’Emergències de Catalunya (112) i activa el protocol del Servei d’Assistències Mèdiques”.
Reproductor d'àudioAlbert Fernández, regidor de Salut
Els llocs on es poden trobar aquests aparells desfibril·ladors són al Centre de Patrimoni Històric La Caserna, a l’edifici de l’Ajuntament (c/ del Mur), al Complex Esportiu La Vila, a l’Ateneu, al Complex Esportiu Torrent de Llops, al CIES, al Pavelló Esportiu Municipal, a les Instal·lacions Esportives Municipals, al Complex Educatiu del barri Torrent de Llops i al Mercat Municipal.
Martorell, ciutat cardioprotegida
Des de l’any 2015, Martorell és considerada ciutat cardioprotegida, distinció que identifica ciutats i municipis preparats per a fer front a infarts i altres problemes coronaris. A aquests 12 desfibril·ladors externs automàtics, s’hi sumen altres mesures, com la formació en ús de desfibril·ladors a 150 persones, sobretot treballadors de l’Ajuntament com policies locals, monitors o administratius.
El municipi també va adherir-se a l’app ‘Cardiocity 112’, una aplicació mòbil totalment gratuïta que georeferència al moment situacions d’aturada cardiorespiratòria i desenvolupa un protocol d’atenció a la persona afectada, que connecta el servei d’emergències 112 amb voluntaris coneixedors de l’ús dels desfibril·ladors i la ubicació de l’aparell més proper al lloc de l’incident. Fernández comenta que des de l’Ajuntament “s’està fent una feina molt important en aquest sentit” i remarca la importància d’aproximar al carrer solucions davant aquest tipus de problemàtiques.