Susanna proposa crear un festival de poesia catalana i convertir Martorell en capital literària

1021

El president del jurat del Premi Vila de Martorell, Àlex Susanna, ha estat l’encarregat de fer el pregó de la Fira de Primavera aquest divendres a l’Enrajolada. L’escriptor, acompanyat per l’alcalde Salvador Esteve i la regidora de Cultura i Joventut, Cristina Dalmau, ha proposat crear un festival de poesia catalana i convertir Martorell en capital literària, aprofitant el 40è aniversari del Premi Vila.

Àlex Susanna ha embastat un pregó tenint en compte la seva condició de president del jurat del Premi Vila, director de l’Institut Ramon Llull i gelidenc. Com a president del jurat de Premi Vila des de 2014, ha dit que “hi ha pocs premis que gaudeixin d’una història i una continuïtat com aquests, això ja és una fortalesa, però lluny d’haver-hi una rutina, hi ha hagut un repte constant i una voluntat d’anar-lo renovant, tant pel que fa el jurat com les editorials”.

A Susanna li agradaria que els 40 anys del Premi Vila signifiquessin “un impuls cap endavant, convertint Martorell en una de les capitals de la poesia del país”. Per això, ha proposat a l’Ajuntament de Martorell celebrar un festival de poesia que pugui congregar poetes de tots els territoris de parla catalana.

Una altra fortalesa del premi, ha dit, és tot el ventall de guardons locals que s’atorguen. “És gràcies a aquest plantejament que els premis estan arrelats i amb un alt grau de participació. Ens adonem que la creació literària pot jugar un paper important de cohesió social en una població diversa com Martorell”.

Susanna també ha tingut paraules de record per Josep Carol, impulsor del Premi Vila, i per la seva dona, la també poetessa Montserrat Carol, de qui ha proposat editar-ne la seva obra poètica completa.

Com a director de l’Institut Ramon Llull, instrument del que es va dotar la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per projectar al món la llengua i la cultura catalanes, Susanna ha aprofitat l’endemà de Sant Jordi per dir que aquesta Diada és envejada arreu del món. “És un miracle que tota una societat com a la catalana cregui en un dia com aquest i hi hagi un compromís amb la creació literària i amb els autors del país per fer d’aquest dia festiu el més important de l’any”.

Susanna ha afirmat que la seva condició de poeta no s’explica sense les ganes de viure en un lloc proper a la naturalesa, per això, ja fa uns anys que va deixar la seva Barcelona natal per anar a viure a Gelida i ha volgut enaltir el seu poble com “el lloc on passo estones de gran qualitat, on he viscut i escrit molts dels meus poemes i on he trobat l’espai idoni per la privacitat, la vida familiar i la creació poètica”.

Biografia
Àlex Susanna és el president del jurat del Premi Vila de Martorell des de 2014 i director de l’Institut Ramon Llull. Llicenciat en Filologia Catalana, escriptor, dietarista i un dels gran poetes de casa nostra. Fundador director i editor del segell Columna. Traductor, crític, articulista i professor a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat una dotzena de llibres de poesia i nombrosos dietaris. Ha guanyat el Premi Carles Riba de poesia (1990) per Les anelles dels anys i el Premi Josep Pla de narrativa (1998) per Quadern venecià.

Lliurament diplomes 19è Concurs de Cartells Fira de Primavera
L’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, el primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, la regidora Cultura i Joventut, Cristina Dalmau i el pregoner Àlex Susanna, han lliurat els diplomes de participació als finalistes i guanyadors del 19è Concurs de Cartells de la Fira de Primavera. Enguany, el badaloní Joan Sansa n’ha estat el guanyador amb la proposta Llambordes de colors. La finalista va ser Míriam Miján i Marta Peñalvert l’artista local menor de 16 anys. El concurs va comptar amb 47 participants amb un total de 58 obres presentades.