L’esforç d’una nissaga per refer les vinyes després de la fil·loxera és l’argument deTemps de família, la novel·la que ha presentat l’escriptora Tània Juste, aquesta tarda a la Biblioteca Martorell. Una activitat inclosa dins la Festa del Roser, regada amb un tast de vins, i presentada per l’escriptora local Lídia Ortiz. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i el regidor d’Hisenda i Seguretat Ciutadana, Josep Casasayas.
“Tenia moltes ganes d’escriure una novel·la que parlés de la família, construir una nissaga que tractés la complexitat de les relacions humanes, dins la microsocietat que és una família”, ha dit Juste. Cada personatge fa el seu paper en funció del lloc que ocupa dins la pròpia estructura familiar i en funció de les seves pors, gelosies i secrets. Per a l’autora, també era important “afegir-hi el lligam a la terra, el món de la vinya em donava l’escenari que jo buscava”.
Temps de família teixeix una trama d’amors ocults, odis fraternals i assassinats sense resoldre. Descriu quatre generacions de la família Giner, des d’en Joan, un pagès que ha d’afrontar la fil·loxera, a finals del segle XIX, fins als seus besnéts. El protagonista és l’indià Bonaventura Giner, qui torna de Cuba per aixecar un imperi vinícola a la comarca d’El Penedès. El seus descendents viuran una vida benestant, però hauran de fer front a la guerra civil i la postguerra.
“Volia retratar com, en una mateixa família, hi havia membres que lluitaven a bàndols contraris. A la família Giner passa això, cada personatge viu aquesta etapa ideològicament de manera diferent”, ha afirmat.
Pel que fa l’estructura, Juste ha explicat que “per parlar d’aquest univers familiar, em semblava interessant enfocar-ho amb anades i vingudes en el temps, perquè és exactament la manera com parlem en família. Els diàlegs familiars són en present, però es remeten al passat. Les relacions de família estan basades en aspectes del passat, fins i tot en secrets del passat, que s’expliquen en el present”.
19è Premi Néstor Luján
Temps de família va ser la novel·la guanyadora del 19è Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica (2015). L’autora confessa que, per escriure el llibre, es va inspirar en nissagues familiars com els Raventós o els Torres, així com en les novel·les Els Buddenbrook: la decadència d’una família, de Thomas Mann, i Mirall trencat de Mercè Rodoreda.