TIM Teatre torna a representar ‘Gente Bien’ de Rusiñol aquest diumenge

1991
'Gente Bien' TIM Teatre

El grup martorellenc Teatre Independent de Martorell (TIM Teatre) tornarà a escenificar el sainet de Santiago Rusiñol Gente Bien aquest diumenge, 29 de gener, a les 18.00h, a l’Auditori Joan Cerols del Centre Cultural. L’entrada serà gratuïta fins a cobrir aforament.

Aquesta comèdia va ser escrita per Santiago Rusiñol i presentada per primera vegada al teatre Novetats de Barcelona l’octubre del 1917. Els personatges representen els “nous burgesos”, sorgits a la Barcelona de principis del segle XX, que es van caracteritzar per ennoblir sobtadament i canviar de llengua per integrar-se en el seu nou ordre social, detalla Ferran Mesalles, cofundador de TIM Teatre.

Ferran Mesalles, cofundador TIM Teatre

Gente Bien pretén fer burla d’aquesta burgesia que considerava el castellà com un refinament social i relegava el català a la intimitat, tot i ser la llengua en què s’havia comunicat fins aleshores. Els actors i actrius representen una classe social amb poca base cultural i parlen un castellà amb accent català amb força “catalanades”.

Tot i que actualment l’elecció del castellà respon a raons de sociabilitat que no tenen res a veure amb les d’aquella època, l’obra de Rusiñol encara commou el públic pel seu llenguatge de carrer amb verbs àgils, frecs i directes, i pel seu toc humorístic.