‘Tinc un bony al pit’, poemes il·lustrats sobre l’experiència de Rosa Grau amb el càncer

2939
Presentació 'Tinc un bony al pit'
Presentació 'Tinc un bony al pit'

Rosa Grau ha donat a conèixer la seva primera obra literària Tinc un bony al pit. El llibre conté 58 poemes de vers lliure, amb un llenguatge sonor, intens i vivencial, que reflecteixen la història de superació, dolor i lluita personal per curar el càncer de mama. La martorellenca l’ha presentat aquest dimecres a la Biblioteca, envoltada de la seva família i amb l’escalf d’una sala plena a vessar, tant que han hagut de fer-se dues presentacions per encabir tot públic. A l’acte hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Fa un any i dos mesos, la Rosa es va trobar un bony al pit esquerre. “Aquell dia va començar una història nova per a tots els qui estem al seu entorn i sobretot per a ella. Una història important, que torna transcendents les situacions més quotidianes, i que treu del nostre interior sentiments i reaccions noves amb les quals no sabem gaire què fer. Bé, ella sí, ha escrit un llibre. La Rosa tenia càncer de pit i aquest llibre descriu la història d’aquest càncer”, ha exposat Lluís Cintas, marit de la Rosa, dissenyador del llibre i encarregat de la presentació.

LLuís Cintas, marit Rosa Grau i dissenyador del llibre

L’autora ha explicat que “quan vaig tenir la malaltia cada dia escrivia un diari i els dies que estava més lúcida escrivia un poema. Al final me’n van sortir 58 i vaig pensar a fer un poemari”. Les estrofes les va acompanyar d’il·lustracions al carbó, de traços simples, per potenciar el missatge. També va escriure el context en què es trobava a l’hora de fer els versos, una ressenya que aplega al final del llibre per poder llegir els poemes sense condicionants.

Rosa Grau, autora

Lluís Cintas ha definit la seva dona com a “observadora, sensible i visceral. Tot allò que escriu i diu li surt del cap, li surt del cor i dels budells. Aquesta manera de ser vital, neta i molt de veritat es deixa notar de manera clara al llarg dels 58 poemes que hi ha al llibre. Són poemes on es despulla i ens deixa veure la seva intimitat més estricta, però en els què també tots nosaltres ens podem sentir identificats, sobretot, imagino, les dones que com ella han patit un càncer de pit”.

LLuís Cintas, marit Rosa Grau i dissenyador del llibre

Els versos parlen de l’angoixa; de l’espera de resultats; de la incertesa d’un temps no viscut amb un final incert; de com el càncer capitalitza absolutament el transcórrer del temps; del pas lent de les hores; de la bona fe de la gent que intentava animar-la i que ella suportava com podia; de la transformació del cos; de la immensa tristesa dels familiars d’altres pacients; de les rutines del procés, i del que queda: la fortalesa i la por.

Cintas ha volgut aclarir que, tot i que 3 euros de cada llibre es destinaran a l’associació Catalunya contra el Càncer, “aquest no és un llibre del càncer, ni d’il·lustracions, ni d’auto-ajuda; per la senzilla raó que no ha estat escrit amb l’objectiu d’ajudar ningú. Una altra cosa és que tingui aquest poder, que jo crec que el té, i en tinc proves”.

LLuís Cintas, marit Rosa Grau i dissenyador del llibre

Rosa Grau ha agraït la presència de familiars, amics i coneguts, i el suport rebut en el transcurs de la malaltia. L’autora ha fet lectura d’alguns dels seus poemes, acompanyada de la música electrònica composada pel seu fill Oliana Cintas.

Lectura poemes Rosa Grau