Aquest divendres (18.30h) el periodista, historiador i productor Toni Soler presenta a martorelldigital.cat el seu darrer llibre, titulat Un bon cel. El zelador d’Olot i la banalitat de la mort. Un treball que reconstrueix els assassinats comesos pel zelador Joan Vila en una residència d’avis, i que també reflexiona al voltant de la vellesa i el concepte d’una vida i mort dignes.
L’obra es publica just deu anys després dels fets ocorreguts a la Residència La Caritat, de la capital de la Garrotxa, on el zelador Joan Vila va assassinar onze avis i àvies. Soler ha reconstruït els fets després de visionar tot el sumari, el judici i els interrogatoris, parlar amb els advocats i revisar els informes mèdics.
És la primera aproximació que fa vers la crònica negra. Ell mateix ho explicava al programa Més 324 de TV3 al periodista Xavier Grasset: “L’he escrit perquè a nivell personal m’interessa especialment el que passa a Olot, perquè fa 10 anys que van passar els fets i perquè el tema era un bon ganxo per a fer una sèrie de reflexions sobre la idea de fer-se gran”. Per l’autor, els crims de Vila “no obeien a cap mòbil concret. Ni era especialment psicòpata, ni hi havia un mòbil econòmic o de revenja personal”.
Reproductor d'àudioToni Soler
Soler considera que l’assassí dels avis “buscava una mica de notorietat, i per això cada cop els seus crims eren més freqüents i més cruels, i esdevenir una espècie d’àngel de la mort que determinava quan havia arribat la seva hora”.
Reproductor d'àudioToni Soler
L’autor descriu el zelador d’Olot com una persona “amb un trastorn d’identitat sexual. Se sentia dona i tenia relacions homosexuals, però no ho va confessar mai als seus pares i al seu entorn”, i que tenia una obsessió per suplir, d’alguna manera, una germana seva que havia mort de petita. De totes maneres, aclareix que “entre les seves fòbies i una conducta criminal reiterada i obsessiva hi ha tot un espai en blanc”.
De cara a elaborar el llibre, Soler es va posar en contacte amb l’assassí “lliurant-li dues cartes en les que demanava poder anar a veure’l a la presó, però no va voler, cosa que entenc perfectament. Si ell ha passat pàgina i no en vol saber res del seu passat ho trobo respectable, és el que faria jo. A més, en una presó, donar-te publicitat no és el més recomanable”.
Reproductor d'àudioToni Soler
Tots els detalls sobre l’obra s’aniran coneixent en la presentació d’aquest divendres. A través del xat, tothom qui vulgui podrà interactuar i fer preguntes a l’autor.