Toni Xuclà: “Fem cançons per apropar la poesia a generacions a les que els costa”

1034

Poemes que es fan música és la proposta que farà aquest diumenge 16 d’agost als jardins d’Apel·les Mestres (22.30h) el duet d’artistes composat per Toni Xuclà i Gemma Humet. Considerada una de les millors parelles musicals del país, ambdós han volgut apropar la poesia de Salvador Espriu, de Carles Riba, de Rosselló-Porcel o de Pere Quart convertint-la en cançons. La fórmula fa tres anys que és en dansa, i diumenge es podrà escoltar al costat del Centre Cultural. El músic Toni Xuclà respon a les nostres preguntes.

Toni Xuclà-Toni, què ens pots explicar, d’aquest projecte?
-Vam començar fa tres anys i la idea de l’espectacle Poemes que es fan música no perseguia exactament musicar poemes, sinó buscar aquells poemes que després es poguessin convertir en una cançó. Vam començar amb Espriu i vam seguir amb d’altres, una línia que ens està agradant molt i que també està agradant al públic, perquè els està fent redescobrir la poesia, convertint-la en cançó.

-Ha sigut fàcil, aquest procés creatiu?
-No ha sigut fàcil, però tampoc extremadament difícil, però cal seguir una línia clara. L’important és que quan crees les cançons i després puges a l’escenari a interpretar-les, disfrutes. Això fa que tinguem ganes de seguir fent gira, i més quan estem descobrint que hi ha moltíssima gent a qui li agrada la poesia, molta més de la que esperàvem.

-Aquest projecte comença amb l’enregistrament del disc Amb música potser ho escoltaries millor. Com heu evolucionat, des d’aleshores?
-Quan vam fer el disc el 2013 coincidia amb l’any Espriu. Vaig començar a llegir la seva obra un any abans i em va picar el cuquet. A poc a poc, vaig notar com a base d’agafar la guitarra i de musicar poemes aconseguia donar-los un aire contemporani. Un aire que a mi m’agradava, i que creia que podia acostar la gent i fer més entenedor a un poeta relativament difícil com Espriu. El segon any ja vam incorporar altres poetes i hem seguit aquesta línia, fins que hem arribat al moment d’incorporar les cançons d’alguns cantautors catalans com ara Lluís Llach, Joan Manuel Serrat i Raimon.

-Com va aquest maridatge artístic que composeu la Gemma Humet i tu?
-Ha sigut una sorpresa, i ens complementem molt bé. A mi m’agrada molt composar i faig les cançons i les segones veus, i la Gemma és bestial, ja que ella captura la melodia, la fa seva, la interpreta, la transporta i l’ascendeix dalt de tot. Ens entenem i ens complementem molt bé, portem quasi tres anys i amb una mirada o gest a l’escenari de seguida sabem com reaccionar.

-Heu fet cançons de poemes d’autors com Carles Riba, Espriu, Rosselló-Porcel. Què n’heu après, de tots ells?
-Ens enduem alguna cosa personal de conèixer-los, de llegir-los, i la reacció de la gent ha sigut molt maca. Molts diuen que mai havien entrat en la poesia i que gràcies a l’espectacle ho han fet. S’han dirigit a nosaltres professors de català que ens diuen que als seus alumnes els costava molt que s’interessessin per la poesia catalana.

-Per quin motiu passa, això?
-Perquè la majoria troben en aquests poetes coses bones, però una mica allunyades de l’estètica i de les maneres de fer actuals. Ens diuen que a través de la nostra proposta, els alumnes hi connecten, i crec que hem aconseguit de connectar amb vàries generacions. Això és molt important.

-Ets intèrpret, guitarrista, arranjador, productor, compositor…et queda alguna faceta per fer?
-Oh, clar que sí! Totes aquestes coses que has dit no es fan si no es tenen ganes de provar coses, de marcar-te reptes. I les ganes de crear coses, d’inventar i de provar no marxen, són per a tota la vida. Almenys en el meu cas és el que em dóna més vida. No hi ha reptes i projectes globals: cada concert és un repte.

-I com serà, el concert que fareu a Martorell?
-Intentarem, com fem en cada concert, fer alguna cosa diferent als altres concerts, que també ens sorprengui a nosaltres mateixos a dalt de l’escenari. Convidem a tothom, perquè serà un moment de trobada de la gent a qui li agrada la cançó, la poesia i la llengua.