Tornen les activitats a l’exterior per a la gent gran de Martorell

174
Acció de suport en matèria de les TIC

L’Àrea de Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell ha tornat a programar activitats a l’exterior i no telemàtiques per a les persones grans. Es tracta del Porta85 de seguiment domiciliari, l’assessorament i orientació al voltant de les noves tecnologies i joc de petanca. L’objectiu que persegueixen és combatre l’aïllament social i la solitud no volguda i potenciar el lleure i el manteniment físic i cognitiu.

Les tres accions s’emmarquen dins el Projecte Singulars, que impulsa el Departament de Promoció Econòmica, i en el que hi han participat 9 joves usuaris, provocant així una interacció i col·laboració entre generacions que són força allunyades en el temps.

Una d’elles és el Porta85, un seguiment a domicili per a persones de més de 85 anys que viuen soles a casa seva i “que poden trobar-se en risc de solitud o d’aïllament no desitjat”, comenta la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Cristina Dalmau. Abarca prop de 300 persones que es troben en aquesta situació a Martorell, oferint-los suports addicionals per afrontar a la solitud o l’aïllament.

En una primera fase, els professionals i tècnics realitzen visites cada dia a les persones grans sense traspassar la porta d’entrada, acompanyats dels voluntaris de Voluntaris.cat; de la Federació Catalana de Voluntariat Social i de 4 joves del Projecte Singulars. Posteriorment es donarà atenció, per part dels serveis de la Creu Roja, altres ONG i dels Serveis Socials Municipals, a aquelles persones detectades en situació de solitud no desitjada o risc de patir-la, sempre amb el seu consentiment.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Una segona acció és un assessorament i orientació individual al voltant de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), aprofundint en l’ús dels telèfons intel·ligents i ordinadors. Ve a substituir el Joves 2.0 i Avis Savis que, a causa de la situació actual, no es poden dur a terme, i que es reprendran quan sigui possible.

Dalmau destaca els objectius de l’activitat: “la millora en l’ús de les noves tecnologies per part de la gent gran en smartphones, tablets, o el pc; l’intercanvi d’experiències intergeneracionals i treball en valors de forma bidireccional, i l’actuació sobre l’aïllament social comunitari”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

També es proposa a la gent gran fer activitat física a l’aire lliure. És el cas de la petanca, per “traslladar i estendre el coneixement sobre aquest joc adaptat i les seves senzilles regles per a practicar-ho, atès que permet treballar aspectes físics de forma suau a més de components cognitius d’estratègia i de concentració”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

En aquesta activitat també hi són implicats quatre joves de Martorell que estan vinculats al Projecte Singulars del Molí Empresa.

Acció de suport en matèria de les TIC