Un ‘Escenari Secret’ per premiar als espectadors més fidels a la cartellera teatral martorellenca

803

Una vuitantena d’espectadors han gaudit, aquest diumenge, de la segona edició del programa de la Diputació de Barcelona Escenari Secret. La Biblioteca Martorell s’ha convertit en l’escenari improvisat d’una peça de teatre i una altra de música en petit format. L’objectiu és premiar als espectadors més assidus d’El Foment de Martorell, i alhora, captar públic que no va a teatre. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

En aquesta ocasió els escenaris han sigut el vestíbul i la sala polivalent de la Biblioteca. A l’entrada de l’equipament, la companyia Gastro-rimes han presentat un cabaret gastrònom de música i paraula. A la proposta s’ha pogut veure que cada gastrorima té la seva textura, el seu aire, la seva temperatura i totes elles són per degustar amb plaer, quasi per salivar i per anar directes de l’orella al paladar. Dirigit per Ota Vallés, Miquel Ferret hi ha posat la part musical del muntatge protagonitzat per l’autora i actriu, Lali Feliu.

A la segona part, el públic s’ha traslladat a la sala polivalent per gaudir del concert d’Halldor Mar. D’origen islandès i resident a Catalunya des de mitjans de la dècada dels 80, Halldor Mar s’ha referit a la seva actuació com un conjunt “de cançons d’aquí però que semblen d’allà”. Enamorat dels costums mediterranis i de la cultura catalana, s’ha fet seves les cançons de Raimon, Sisa, Lluís Llach, Pau Riba o Serrat i n’ha fet una versió en anglès, donant-li un aire rock-folk contemporani.

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, diu que “aquesta segona edició ha tornat a anar molt bé. Els assistents han viscut una experiència cultural sorpresa que no han conegut fins al mateix moment de començar a la Biblioteca. Ha sigut espectacular i d’alta qualitat les dues propostes”. El regidor assegura “que repetiran perquè la gent s’ho ha tornat a passar molt bé”.

Noves maneres d’atreure espectadors i nous formats creatius

Convidats per El Foment i l’Ajuntament de Martorell, Escenari Secret no va adreçat a tothom, sinó únicament als espectadors més fidels de la programació teatral de la població. Cada espectador convidat pot assistir acompanyat d’un altra que ha de ser un públic poc habitual del teatre i així no només es fidelitza sinó també que es sumen nous espectadors.

El públic no coneix ni l’acció ni l’espai on es desenvolupa l’actuació fins al moment mateix de començar. Les actuacions són gratuïtes, no tenen cap cost per als espectadors i a més de funcionar com a recompensa per als espectadors més fidels, facilita que els artistes puguin actuar amb nous formats creatius.

Puri Massa, presidenta de la junta d’El Foment, explicava que “la proposta de la Diputació serveix per apropar el teatre a la gent que no hi va habitualment i en un lloc que no és un teatre. Hem convidat als martorellencs que van més sovint al nostre teatre i els hem demanat que portessin algú que no hi acostuma a anar. El resultat ha estat molt satisfactori”.

Aquesta experiència, que també es fa a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Montcada i Reixac i El Prat de Llobregat, es va iniciar per primera vegada a Martorell el passat mes d’abril i, aleshores, va aglutinar una vuitantena d’espectadors al terrat, a la sala de conferències i a l’auditori del Centre Cultural.