Una quinzena de sol·licituds al programa d’arranjament d’habitatges per a gent gran

420

L’Ajuntament de Martorell ha presentat 15 sol·licituds al programa d’arranjament d’habitatges de la Diputació de Barcelona, en la convocatòria d’enguany. La finalitat del programa és promoure l’autonomia personal i millorar la qualitat de vida de les persones grans i de les persones amb discapacitat, garantint les condicions de seguretat, higiene, habitabilitat i eficiència energètica mínimes als seus habitatges.

En la convocatòria de 2021, l’Ajuntament de Martorell ha fet la sol·licitud per l’arranjament de 15 habitatges i, de moment, encara es desconeix el termini d’execució de les obres de millora. L’any passat es va presentar el projecte de 10 habitatges que, recentment, han finalitzat les reformes.

El programa d’arranjament d’habitatges s’adreça a persones de 65 anys o més, amb discapacitat o en situació de dependència, o amb insuficiència de recursos econòmics; i a persones menors de 65 anys amb necessitats especials pel que fa a la seva capacitat física o psíquica per a desenvolupar les activitats de la vida diària dins la llar. Per beneficiar-se’n, no és imprescindible certificació del grau de discapacitat.

Les reformes consisteixen en l’adaptació funcional i la instal·lació d’ajudes tècniques, en banys, per afavorir l’accessibilitat i facilitar la higiene personal; en cuines, per millorar les condicions de seguretat i ús; de caràcter general, per facilitar la mobilitat i accessibilitat al domicili; i actuacions complementàries de millora de l’eficiència energètica dels domicilis.
Els criteris són valorats pels Serveis Socials Bàsics i el seguiment i avaluació de les obres per part de l’Oficina Local d’Habitatge.

La Diputació de Barcelona preveu, en l’edició d’enguany, arribar a 900 llars i més de 1.000 persones beneficiàries amb un pressupost total per a les intervencions de 2.000.000 euros, que és assumit al 100% per la Diputació de Barcelona.

L’ens supramunicipal s’encarrega de la contractació d’un equip tècnic responsable de valorar, prescriure, dirigir i comprovar l’execució de les actuacions. A més, entre les novetats d’aquesta edició destaca la contractació de les empreses responsables de les obres, que en els dos darrers anys havia estat assumida pels ens locals. En la contractació d’aquestes empreses es tindrà en compte que incorporin a la plantilla treballadors que pertanyin a col·lectius amb dificultats especials d’inserció sociolaboral. També s’incorporen a l’equip tècnic terapeutes ocupacionals amb la voluntat de millorar la valoració de les necessitats de les persones beneficiàries, completant així l’equip de professionals experts en adaptació funcional d’habitatges.