Usuaris de l’Àrea Psicosocial de Rehabilitació de Salut Mental del Sagrat Cor inicien una teràpia amb gossos

876

Prop de 25 usuaris i usuàries de l’Àrea Psicosocial de Rehabilitació de Salut Mental de l’Hospital Sagrat Cor van participar el 6 de juliol, dividits en dos grups, a la primera sessió d’un programa d’intervenció assistida amb gossos que el centre posa en marxa amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb un trastorn mental.

L’Ivy i el James van ser els protagonistes d’aquesta activitat, que té una durada de cinquanta minuts, on participen, cada quinze dies, dos grups d’usuaris i usuàries de les unitats RHB4 i RHB5. En aquests recursos assistencials s’atenen, d’una banda, persones amb baixa dependència psiquiàtrica (RHB4), i de l’altra, usuàries i usuaris amb una simptomatologia més greu (RHB5), que poden tenir dificultats per romandre un temps perllongat en una sala fent una activitat o per verbalitzar les seves emocions.

Aquesta iniciativa es basa en la implementació d’una proposta de millora de processos d’atenció a l’usuari presentada l’any 2022 per Silvia Gutiérrez, infermera d’RH4 del centre, com a projecte final de la segona edició dels itineraris formatius per a infermeria en els àmbits sociosanitari i de salut mental, i per a personal administratiu.

“Diversos estudis avalen els beneficis biopsicosocials de la teràpia assistida amb gossos en l’àmbit de la salut mental”, explica Gutiérrez. “A banda de la millora que representa l’activitat fisiològicament parlant, redueix la freqüència cardíaca i la tensió arterial, ajuda la persona amb un problema de salut mental a disminuir l’ansietat, a relacionar-se amb l’entorn i a expressar millor el que sent”, assenyala.

La valoració d’aquesta primera sessió va ser molt positiva i ja s’hi van observar resultats. “Pacients que crèiem que no aguantarien l’activitat han estat gairebé una hora centrats en allò que se’ls explicava i hi han participat”, afirma la infermera del centre, que també és la coordinadora de la iniciativa. “Un fet que mostra que l’han gaudit ha estat que algunes persones han entrat a la sala enfadades i n’han sortit amb un somriure i preguntant quan seria la pròxima sessió”, destaca.

La participació en aquesta teràpia és un acte totalment voluntari, i els usuaris i usuàries es troben en un ambient lliure de judicis i d’obligacions. També té una repercussió positiva en el professional, ja que, a banda de la relaxació que suposa acaronar l’animal, li permet valorar l’estat emocional i relacional dels pacients en un entorn distès.

“Els gossos no jutgen, només donen amor i alegria, i suposen un pont comunicatiu entre el terapeuta i la persona usuària que complementa la resta de tractaments que s’ofereixen a l’Hospital Sagrat Cor”, afirmen Andrea Galofré, guia canina, i Laia Portolés, psicòloga, que són les dues professionals que condueixen les sessions. Ambdues formen part de Perruneando, una entitat dedicada a l’educació canina i a les intervencions assistides amb gossos.