Lliurament Viles Florides 2021

El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), va lliurar divendres les Flors d’Honor 2021 en un acte que va aplegar unes 200 persones a Vilassar de Mar. Martorell va revalidar les Tres Flors d’Honor en reconeixement al seu treball de transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Hi va assistir la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza.

La CHOC ha tornat a reconèixer Martorell amb les Tres Flors d’Honor “per la seva transformació en els darrers 15 anys passant d’un poble gris a un municipi de color amb voreres amples, espais verds i mobiliari urbà confortable fan de l’espai públic un lloc agradable per als ciutadans”. Els organitzadors del guardó també destaquen “el paper del Viver de Can Serra, on es produeixen les flors i plantes que decoren els espais verds del municipi, i que utilitza la jardineria per treballar amb persones amb discapacitat”.

“Aquest any hem tornat a revalidar les Tres Flors d’Honor de Viles Florides per setè any consecutiu. Estem molt contents i agraïts d’aquest reconeixement a nivell de tot Catalunya i Andorra. Això ens diu que seguim en la bona línia. El que volem és fer créixer cada cop més el nostre verd urbà i que sigui més sostenible. També seguirem endreçant i cuidant el nostre espai públic. Entre tots junts farem créixer el verd de la nostra vila i el seguirem cuidant perquè llueixi amb molt de color”, va dir la regidora Elisabeth Plaza.

Elisabeth Plaza, regidora de Serveis Urbans i Via Pública

Durant la gala es van premiar 154 municipis de Catalunya, i també d’Andorra, que es va incorporar el 2020 al moviment. Durant el transcurs de l’acte es va presentar el documental ’Viles Florides. 10 anys fent créixer el verd’ per commemorar el 10è aniversari del moviment i que fa un repàs a aquesta darrera dècada i a l’aportació que ha fet el moviment als municipis que en formen part.

Pel que fa als reconeixements, la Flor d’Or va ser rebatejada enguany amb el nom de Flor d’Or Pere Cabot en homenatge a l’històric membre del jurat de Viles Flories mort el 2019. Aquest guardó, que premia el treball d’un municipi durant el darrer any ha estat per a Mollet del Vallès. El jurat ha reconegut la seva trajectòria i l’exemple de gestió tecnològica i qualitat del verd urbà.

A més de la ciutat vallesana, també configuren el quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva), Vila-seca (Tarragonès) i Roses (Alt Empordà), que obté per primer cop la quarta Flor.

A més dels 15 municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 64 més amb Tres Flors d’Honor, entre ells Martorell; 57 amb dues Flors d’Honor i 14 amb una Flor d’Honor. També hi ha 4 municipis –Bàscara (Alt Empordà), Sant Martí de Tous (Anoia), El Masnou (Maresme) i Soses (Segrià)– que s’han adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2022.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, present a la gala, va felicitar Viles Florides per sumar ja una dècada “posant color” a pobles i ciutats. Jordà assegura que gràcies a moviments com aquest Catalunya “es transforma mirant directament cap al verd. La consellera també va celebrar que la gala anual de Viles Florides s’hagi pogut celebrar enguany presencialment “després de la maleïda pandèmia”.

La presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, va assegurar que Viles Florides és un element “clau” en el replantejament de l’urbanisme dels pròxims anys: “Si volem una societat saludable i equilibrada cal apostar amb força per infraestructures verdes i per fer créixer i dissenyar els nostres municipis sota criteris de sostenibilitat i vetllant sempre per la preservació del medi ambient. És la garantia del nostre futur, com a persones i com a planeta”.

Quatre nous reconeixements

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment als que no només opten municipis, sinó qualsevol projecte d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.

En aquest sentit, es va atorgar el Premi a la Millor Rotonda Florida a la rotonda Canillo Sud del comú de Canillo (Andorra). D’altra banda, el municipi de Vilanant (Alt Empordà) va rebre el Premi a la Participació Ciutadana.

Enguany, a més, el jurat va establir quatre noves mencions. A la Rehabilitació d’Espais Emblemàtics, que es va endur la ciutat de Reus (Baix Camp); a la Innovació Tecnològica i la Qualitat Ambiental, per a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); a la Biodiversitat, per a Malgrat de Mar (Maresme) i al Patrimoni Arquitectònic i Verd Urbà, que va rebre Castelló d’Empúries (Alt Empordà).