L’obra ‘Winnipeg’ explica el camí a l’exili americà de dos mil republicans

835
'Winnipeg'

Winnipeg és el títol de l’obra de teatre que arriba aquest diumenge a El Progrés, a les 18.30h, emmarcada en la Setmana del Refugi Antiaeri. L’espectacle s’inspira en el vaixell que, entre el 4 d’agost i el 2 de setembre de 1939, va transportar la major xifra de republicans espanyols a l’exili, des de França i fins a Xile: 2.078 persones que buscaven una millor vida. Un viatge que també va fer possible el poeta Pablo Neruda, qui exercia com a cònsol de Xile a Barcelona.

L’actor i director Norbert Martínez Pujadó dirigeix aquesta obra teatral produïda per La Puça Espectacles i La Jarra Azul, adaptant al gènere la versió en còmic d’una novel·la escrita el 2015 per la dramaturga Laura Martel. Sobre l’escenari, els actors i actrius Laia Alberch, Laura Maria González, Martí Salvat i Edu Tudela recreen i expliquen en el present la història que van viure aquells exiliats republicans.

“Em vaig llegir la novel·la gràfica i vaig pensar que era una història increïble d’esperança i amb una finestra de llum. Alhora, em semblava al·lucinant el desconeixement general que hi ha sobre aquest capítol de la història”, detalla el director.

Norbert Martínez, director de l'espectacle Winnipeg

Es tracta d’un muntatge amb molta música, “cançons populars, de la República i sobre la Guerra Civil”, interpretades des del moment present. Per això, Martínez reconeix que s’ha envoltat “d’un equip d’actors i actrius molt bons, que de seguida van entendre el que volíem trametre i que, a més, canten molt bé”. A més de la música, l’altra característica de l’obra és la preponderància d’objectes de l’època.

Norbert Martínez, director de l'espectacle Winnipeg

Els refugiats republicans van arribar a bon port i van començar una nova vida en llibertat, a Xile, a l’Argentina o a d’altres indrets de l’Amèrica del Sud. L’autora del text original -Laura Martel- va aconseguir parlar amb algunes persones que hi havien anat a bord i els seus fills i néts. I en el cas de Norbert, explica que “just el dia de l’estrena se’ns va presentar al teatre la Lola Patau, una senyora que havia viatjat al Winnipeg quan tenia tan sols sis anys. Ens va ensenyar retalls, fotografies i va dir frases que curiosament apareixien igual al text de la nostra obra, i que detallaven com havien viscut l’experiència els nens que hi havia al vaixell. La Lola ens va dir que l’espectacle era com un regal, quan el regal ens l’estava fent ella”.

Norbert Martínez, director de l'espectacle Winnipeg

El director recomana tothom anar a veure’l i reflexionar. “Que es deixin emportar. És una història que diu que dins la foscor del moment pot haver-hi llum, i també que ens ajuda a reconstruir-nos en el present, ja que segueix havent gent que creua mars i oceans a la recerca d’una vida millor, o els nostres mateixos avantpassats, que van haver de fer el mateix i que, gràcies a qui els va acollir, tan tenir una vida millor”.

Les entrades es poden aconseguir a través del web entrades.martorell.cat al preu de 5 euros l’entrada general, 4 l’anticipada reduïda -per a públic jove de fins a 25 anys, més gran de 65 o pensionistes- i de 6 euros a taquilla el mateix dia.