Xavier Bosch: “Res al món fa que m’ho passi tan bé com estar sol a casa escrivint al despatx”

843
Xavier Bosch, 'La dona de la seva vida'
Xavier Bosch, 'La dona de la seva vida'

L’escriptor i periodista Xavier Bosch (Sant Cugat del Vallès, 1967) ha apropat aquest vespre la seva nova novel·la, La dona de la seva vida (Columna), un relat que s’endinsa en la relació dels germans de la família Estrada i l’escenari al qual s’enfronten després de la mort de la seva mare. Tres camins que tornen a unir-se, dins d’un joc on desvetllen secrets i en què la trama que investiga el germà gran, sobre nadons robats, passa a ocupar el primer pla. Davant de prop d’una cinquantena de persones, Bosch ha presentat a la Casa de Cultura de La Vila la seva desena novel·la i la primera on lliga les línies sobre periodisme i les relacions familiars. Pilar Urballa ha presentat l’autor i els regidors Gerard Mimó i Rosa Cadenas han assistit a l’acte.

La presentació a Martorell de La dona de la seva vida ha estat la dinovena tot just abans de la diada de Sant Jordi i Bosch ha explicat com ha estat el procés d’escriure-la, quins canvis ha patit i com ha adaptat els personatges al 2019. Per primera vegada, l’autor santcugatenc va voler escriure la ficció fent viure als personatges el que ell vivia en primera persona, a finals del 2019. Però la pandèmia va obligar-lo a canviar de plans i va endarrerir la trama un any.

Sobre el procés d’escriure i enllaçar les trames, Bosch ha explicat que la seva feina passa per “donar veu a cada personatge i fer que els lectors pateixin per qui jo vull que pateixin, això és el que em fa passar-m’ho bé”.

Xavier Bosch, escriptor i periodista

L’amor fraternal, l’epicentre

La novel·la presenta els tres germans de la família, Victòria, Raimon i Joel, que viuen separats i tenen oficis diferents. El germà gran, Joel, és periodista i investiga els casos de nadons robats, i durant la novel·la descobrirà secrets, un d’ells molt proper a la seva mare, que obligaran a mirar de ben a prop el passat. Conviure amb germans, ha exposat Bosch, “és entendre que hauràs de compartir tant la truita de patates com les carícies dels pares”. Però enlloc de dos, fer-ho amb tres dins del mateix llibre, obre un escenari de negociacions diferents dins la família, ha apuntat.

Xavier Bosch, escriptor i periodista

Abans de La dona de la seva vida han arribat d’altres novel·les, però mai una en què els sentiments i la professió periodística anessin tan lligats. Amb aquesta entrega, l’escriptori periodista santcugatenc creu que ha satisfet el repte que s’havia proposat.

Xavier Bosch, escriptor i periodista

La darrera novel·la de Bosch tracta una de els trames més investigades en els darrers anys i que suposa els nadons robats fins, aproximadament, l’inici dels anys 2000. S’estima que, només a la Península Ibèrica, unes 300.000 criatures fossin robades als seus pares i venudes a altres famílies a canvi de diners. Els testimonis que Bosch va recollir quan era el director del programa Àgora, a TV3, i el treball d’investigació posterior vesteixen un llibre que ja encapçala els rànquings de novel·les de ficció més venudes abans de Sant Jordi.