Toni Lluveras resol els dubtes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a casa

145

Martorell està celebrant aquests dies la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb una programació d’actes que ajuden a conscienciar la població al voltant del foment de les energies renovables. La instal·lació de plaques fotovoltaiques, que recullen l’energia generada per la radiació solar, és una de les apostes de futur que és més a l’abast directe de qualsevol ciutadà.

Tot i així, avui en dia encara és un pas que genera dubtes, sigui pel seu cost econòmic o per les característiques de l’espai en les que es poden instal·lar les plaques. Per això, la Setmana va incloure un taller d’autoconsum fotovoltaic, que es va celebrar el passat dimecres a la Biblioteca Francesc Pujols, i que va impartir Toni Lluveras, responsable de l’empresa de formació en energies renovables i eficiència energètica Intiam Ruai.

Lluveras va enumerar tot el que convé saber sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a casa i quins són els paràmetres i condicionants a tenir en compte. Respostes a un conjunt de dubtes que ajudin a aplanar el camí envers l’aposta per energies netes i renovables que substitueixin les que impliquen els combustibles fòssils, altament contaminants i causants del canvi climàtic.

Quins objectius persegueix el taller d’autoconsum?

L’objectiu principal del taller és aclarir dubtes sobre l’energia solar fotovoltaica aplicada als habitatges, perquè encara hi ha molta gent que té dubtes i que se sent superada pels paràmetres a tenir en compte.

Quin són els principals?

Doncs per exemple quants diners ens costaria, quant d’espai ens ocuparia en metres quadrats, quina inclinació i orientació hauríem de tenir a la teulada per a que sigui apta la instal·lació i com ens afecten les ombres, quanta energia serem capaços de produir, quanta n’estalviarem i a quines bonificacions fiscals podem accedir per part de l’Ajuntament de Martorell en posar una instal·lació solar d’aquest tipus a casa.

Comencem per la ubicació. Com podem saber si la teulada de casa és apta per a posar-ne?

A molts pocs llocs et poden assessorar al voltant de si la nostra teulada és apta o no. És complicat. Per tant, us proposo un petit exercici que podem fer i amb el que és relativament fàcil: Entrem al Google Maps, posem la vista aèria de casa nostra i mirem quina orientació té.

Quina orientació és més recomanable?

L’orientació ideal és cap al sud, però també pot ser vàlida si està orientada a l’est o a l’oest, que també és assumible tot i que en aquests dos casos es produirà entre un 8 i un 10% menys. També hem de tenir en compte que algune difici proper no ens faci ombra durant vàries hores al dia. I en el cas de tenir una teulada orientada cap al nord, no seria recomanable instal·lar les plaques. En aquest cas, és millor invertir diners en millorar l’aspecte ambiental i energètic de la casa, com ara uns bons aïllaments.

També dependrà del tipus d’habitatge, oi?

Sí. Qui disposi d’una casa unifamiliar no tindrà problemes, perquè totes tenen molts metres quadrats de teulada. En un bloc de pisos, la situació és molt diferent. Si el bloc és molt alt i hi ha molts veïns, la superfície de teulada per veí acostumarà a ser menor i caldrà plantejar-ho en una reunió i optar per fer una instal·lació comunitària.

Quant d’espai ens ocuparan les plaques i quantes en necessitarem per al nostre habitatge?

Doncs tenint en compte la mitjana habitual d’una família catalana que té un consum mitjà de 3000 kw/hora, es necessitarien uns 2 kilowatts de plaques. I això vol dir que se’n necessitarien un total de 4 plaques, que no són molt grans, ja que tenen unes dimensions d’un metre d’ample per dos metres d’alçada. Això ens suposaria necessitar un total de 10 metres quadrats de superficie. És el que necessitaria un pis o un habitatge que amb un consum mitjà. Però si es consumeix el doble, es necessitarà el doble de plaques i, per tant, el doble de superfície.

Anem a parlar de diners, que sol ser una de les principals preocupacions a l’hora d’apostar per les plaques fotovoltaiques. Quina serà la inversió que haurem de fer per instal·lar-ne?

Estaríem parlant d’entre 4.000 i 5.000 euros, aproximadament, per a una instal·lació mitjana normal estàndard de 2 kw de potència i amb l’esmentat consum de 3.000 kw/hora. Tot i així, hi ha cases que necessiten una potència de 4, 6 o 7 kw. En aquest cas, però, el cost no és proporcional: el doble de plaques no implica que el cost sigui doble. Quan més gran és la instal·lació, el preu per kw baixa una mica.

Hem de comptar també amb la possibilitat de les bonificacions, oi?

Sí, l’Ajuntament de Martorell fa unes bonificacions fiscals a l’IBI, que es poden consultar a les ordenances fiscals, al web municipal. En concret, una bonificació del 50% de l’IBI en el primer any de sol·licitud d’instal·lació de les plaques, del 40% el segon any, 30% el tercer, 20% el quart i 10% el cinquè, tal i com es va aprovar en el Ple Municipal de l’abril de 2022.

Quins altres beneficis econòmics en podem obtenir?

Hem de tenir present que hi haurà un estalvi econòmic a la factura, tot i que mai serà com per arribar al cost zero, perquè igualment seguirem comprant energia en horarri nocturn i perquè seguirem pagant la potència contractada.

Així doncs, en quant de temps podem recuperar la inversió realitzada amb la instal·lació de les plaques?

Hem de tenir present que aquesta recuperació no serà ràpida ni immediata, sinó una mica més llarga, però podem recuperar-ho en uns 8, 10 o 12 anys. Per tant, haurem de tenir una visió a llarg termini.

En tots els casos?

No. Pel que fa a les grans instal·lacions, aquestes s’amortitzen més ràpid, en 4 o 6 anys. Però en una casa particular tenim el problema que quan més energia consumim és al vespre, i en aquest moment no podem autoconsumir tota l’energia que han produït les nostres plaques. I la que ens sobra, ens la paguen a un preu molt baix. Per això triguem més a amortitzar-la, però sempre s’amortitza, perquè la instal·lació tindrà una vida útil de 30 anys. Sí que és veritat que caldrà fer-ne un mínim manteniment, com ara arreglar l’inversor -que no dura 30 anys-, però s’amortitzarà, un fet que no passa en una caldera de gas. I si comptem amb ajuts com ara els fons Next Generation, amortitzarem en 7 anys.

És a dir, que en aquests 8 o 10 anys començarem a tenir beneficis?

Sí, però serà molt petit. En una instal·lació solar per a una casa, recuperaràs la inversió i al llarg de la seva vida tindràs un benefici petit. Però suficient per a conscienciar-nos que o ho fem o el canvi climàtic ens matarà. Hem de deixar de dependre dels combustibles fòssils i de l’energia nuclear. Si no, ens quedem sense planeta.

Què els podem dir als que encara no n’estan convençuts?

Que en les grans pujades del preu de l’energia que vam tenir fa uns mesos vam patir perquè depeníem del gas que ens arribava de fora! Per contra, ara mateix portem uns tres mesos batent rècords de producció d’energia eòlica i solar, i en conseqüència el preu de l’electricitat ha baixat una barbaritat. A més, l’energia solar genera des de les 09.00 del matí i fins a les 18.00h, i hi ha molta producció. En canvi, les centrals de gas, que és molt car, treballen molt poc. Per tant, la factura ens ha baixat.

Així doncs, l’energia renovable també pot ser geoestratègica?

Gràcies a les renovables podem estar tranquils de no dependre tant d’un altre país que et proporciona l’energia, ja que la produïm aquí. Evitem situacions de disputes en cas que li quedi poc gas, perquè podrem fer servir les renovables que tenim. Ja veiem què passa i què pot passar en el futur quan depenem d’altres per a obtenir energia.