Martorell ja té una Agrupació de Defensa Forestal pròpia per millorar la gestió dels seus boscos

2886
ADF La Roca Dreta
ADF La Roca Dreta

Agrupació de Defensa Forestal la Roca Dreta és el nom de la nova entitat que vetllarà des d’ara a Martorell per a la preservació de les masses forestals del municipi. Recull el testimoni de l’ADF El Roure, de la qual en formava part fins fa pocs mesos, i amb la que abastia un territori més ampli incloent Ullastrell, Sant Esteve Sesrovires i Abrera. La nova entitat es fonamenta en les recomanacions de les institucions d’acotar l’àmbit d’actuació a nivell municipal sempre que sigui possible.

ADF La Roca Dreta
ADF La Roca Dreta

La Roca Dreta ja és una nova entitat jurídica inscrita al registre de la Generalitat de Catalunya després de l’aprovació definitiva dels seus estatuts al ple municipal celebrat el passat 20 de març. Neix amb la intenció de fer un pas endavant per a la gestió i preservació dels espais forestals del terme municipal, tant públics com privats. El regidor de Medi Ambient Adolf Bargués destaca que “tot i que les ADF van néixer de l’agrupament dels propietaris forestals per gestionar els recursos de les seves explotacions, han anat incloent el manteniment i la prevenció i extinció d’incendis. I amb la creació d’una nova ADF a nivell local, podrem gestionar millor les accions que es duen a terme al llarg de l’any”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Què fa una Agrupació de Defensa Forestal

Agrupació de Defensa Forestal
Agrupació de Defensa Forestal

La Roca Dreta la composen 15 martorellencs: “som voluntaris, gent conscienciada i que dona part del seu temps lliure a millorar Martorell durant tot l’any”, explica el president Ferran Tortajada. “Treballem en la prevenció dels incendis forestals i donem suport als Bombers de la Generalitat. Entre el 15 de març i el 15 d’octubre, període de màxim risc d’incendi forestal, fem vigilància dels camins i la resta de l’any fem feines de prevenció, neteja i revisió de camins”.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF La Roca Dreta

La Diputació de Barcelona, a través d’un programa, subvenciona les ADF per a que contractin vigilants en l’època de màxim risc. Aquesta és una de les accions que ja ha començat a fer La Roca Dreta, però a partir de l’octubre desplegarà les feines més preventives: “l’elaboració d’un Pla Quadriennal, a través del qual anem arranjant trams de camins, i en la que l’Ajuntament ens ajuda amb un 20% del cost”, destaca el tresorer de l’ADF, Josep Martínez.

Reproductor d'àudio
Josep Martínez, tresorer de l'ADF La Roca Dreta

Amb aquestes millores, es permet el pas dels camions de bombers, es restauren vies malmeses i s’aclareix de vegetació l’entorn del camí. Un dels principals fronts d’acció és la franja de la serra de l’Ataix, des del Congost i fins a Castellví de Rosanes.

Martorell: territori d’alt risc d’incendi al bosc

Totes aquestes accions es duen a terme perquè “Martorell té un elevat risc d’incendi: hi ha bosc mediterrani de pi blanc i pi pinyer i la serra de l’Ataix és vorejada per la carretera de Castellví, per la qual circulen persones que llencen burilles enceses des dels vehicles”, diu Martínez. Aquesta podria haver estat la causa del gran incendi de 2005 a la serra de l’Ataix, que ha tingut greus conseqüències: “han passat 12 anys i, malgrat les campanyes de repoblament forestal impulsades entre les escoles, els arbres plantats no passen del metre d’alçada. Poden passar fins a 40 anys abans no veiem de nou el bosc com era abans de la catàstrofe”, destaca Martínez.

Reproductor d'àudio
Josep Martínez, tresorer de l'ADF La Roca Dreta

Conscienciar la població

Agrupació de Defensa Forestal
Agrupació de Defensa Forestal

Per a això, a les ADF també els toca fer conscienciació de la població. Tortajada aconsella la ciutadania que “gaudim d’anar al bosc sense conductes de risc, respectant l’entorn, sense fumar, sense trencar les plantes i fent un bon ús dels camins. De cara a la temporada d’estiu, demanem a la gent no circular en vehicle per aquests espais si no és necessari, i en cas de fer-ho, que sigui amb una conducció molt respectuosa”.

Martínez afegeix que “la gent no és conscient del que implica un incendi forestal ni dels efectes que provoca i passat un cert temps se n’oblida o tendeix a pensar que qui el provoca són piròmans, però en realitat la majoria deriven  de petites negligències: una crema de quatre rostolls o una burilla encesa llençada des del cotxe. Per això, des de l’ADF lluitem contra la negligència i el descuit. El bosc és massa important”.